Mobilbruk i bil

Foreldre er verstinger

Seks av ti foreldre med hjemmeboende barn bruker mobil uten handsfree, mens de kjører bil. Siden 2005 har 46 omkommet i ulykker knyttet til mobiltelefonbruk bak ratt.

FARLIG MOBILBRUK: Foreldre er verre enn andre, når det kommer til å bruke mobiltelefonen bak rattet, viser en undersøkelse. Foto: Gjensidige
FARLIG MOBILBRUK: Foreldre er verre enn andre, når det kommer til å bruke mobiltelefonen bak rattet, viser en undersøkelse. Foto: Gjensidige Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

44 prosent av alle nordmenn benytter av og til mobiltelefon uten handsfree, mens de kjører bil. Det viser en undersøkelse foretatt av Ipsos for forsikringsselskapet Gjensidige. Likevel er det færre enn 20.000 som hvert år bøtelegges for dette, viser tall fra Statens Innkrevingssentral.

- Det er bare toppen av isfjellet som blir tatt, sukker sjefen i Utryknings-politiet (UP), Runar Karlsen, overfor Dinside.

Aller verst med mobilbruken er de yngste sjåførene, mellom 18 og 29 år. 61 prosent av dem innrømmer at det hender de bruker telefonen bak rattet. Samtidig er menn (48%) verre enn kvinner (40%). Den mest lovlydige aldersgruppen er de over 60 år.

Så store er marginene ved farts-kontroller.

Foreldrene er verst

Det som kanskje er mest oppsiktsvekkende med undersøkelsen, er at foreldre med hjemmeboende barn (under 18 år) er mye verre på mobilbruk i bil, enn de som ikke har hjemmeboende barn.

Av den første gruppen er det hele 58 prosent som svarer at det hender de bruker mobilen uten handsfee, mens de kjører bil. Kun 37 prosent av de som ikke har hjemmeboende barn under 18 år gjør det samme.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer