Mobilbruk i bil

Foreldre er verstinger

Seks av ti foreldre med hjemmeboende barn bruker mobil uten handsfree, mens de kjører bil. Siden 2005 har 46 omkommet i ulykker knyttet til mobiltelefonbruk bak ratt.

FARLIG MOBILBRUK: Foreldre er verre enn andre, når det kommer til å bruke mobiltelefonen bak rattet, viser en undersøkelse. Foto: Gjensidige
FARLIG MOBILBRUK: Foreldre er verre enn andre, når det kommer til å bruke mobiltelefonen bak rattet, viser en undersøkelse. Foto: Gjensidige Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

44 prosent av alle nordmenn benytter av og til mobiltelefon uten handsfree, mens de kjører bil. Det viser en undersøkelse foretatt av Ipsos for forsikringsselskapet Gjensidige. Likevel er det færre enn 20.000 som hvert år bøtelegges for dette, viser tall fra Statens Innkrevingssentral.

- Det er bare toppen av isfjellet som blir tatt, sukker sjefen i Utryknings-politiet (UP), Runar Karlsen, overfor Dinside.

Aller verst med mobilbruken er de yngste sjåførene, mellom 18 og 29 år. 61 prosent av dem innrømmer at det hender de bruker telefonen bak rattet. Samtidig er menn (48%) verre enn kvinner (40%). Den mest lovlydige aldersgruppen er de over 60 år.

Så store er marginene ved farts-kontroller.

Antall forenklede forelegg per år

2015 2016 2017
Ulovlig mobilbruk18.59519.82118.141

Foreldrene er verst

Det som kanskje er mest oppsiktsvekkende med undersøkelsen, er at foreldre med hjemmeboende barn (under 18 år) er mye verre på mobilbruk i bil, enn de som ikke har hjemmeboende barn.

Av den første gruppen er det hele 58 prosent som svarer at det hender de bruker mobilen uten handsfee, mens de kjører bil. Kun 37 prosent av de som ikke har hjemmeboende barn under 18 år gjør det samme.

UP-sjefen er ikke veldig overrasket over tallene.

- Foreldre er ofte i tidsklemma, hvor de må hente og bringe barna. Da er det ofte en kamp om å få gitt beskjeder. Foreldrene tenker ofte at de må bruke tiden i bilen til å rekke det man skal, sier Runar Karlsen til Dinside.

- Burde folk blitt flinkere til å skaffe seg trådløst utstyr, til å ha i bilen?

Dødsulykker og mobiltelefon

Det er store mørketall knyttet til mobilbruk i bil og ulykker, men siden 2005 har 46 mennesker omkommet i ulykker der Statens vegvesens ulykkes-gruppe (UAG) mener mobiltelefonen var en medvirkende årsak til ulykken.

- Ja. Dette er slurv. Det er ikke vanskelig å skaffe seg utstyret. I nyere biler er det dessuten en del av utstyret.

Finnmark er fylket som skiller seg ut med mest negativ statistikk. 57 prosent av finnmarkingene innrømmer at det hender de benytter mobilen uten handsfree, mens kjører bil. Flere tall fra undersøkelsen kan du se nederst i artikkelen.

Krever konsekvenser

Siden 2005 har hele 46 personer omkommet i trafikken, der mobiltelefonen er regnet som en medvirkende årsak. Samtidig straffes de som bryter mobilregelen kun med 1.700 kroner, om de blir tatt. Derfor vil UP jobbe for at det blir strengere sanksjoner.

Her ser du den oppdaterte oversikten over prikker og forelegg i trafikken for 2018.

VIL HA KONSEKVENSER: UP-sjef Runar Karlsen jobber for økt sikkerhet på norske veier, og vil derfor ha økte forelegg for mobilbruk. Foto: Berit Roald / Scanpix
VIL HA KONSEKVENSER: UP-sjef Runar Karlsen jobber for økt sikkerhet på norske veier, og vil derfor ha økte forelegg for mobilbruk. Foto: Berit Roald / Scanpix Vis mer

- 46 personer er veldig mange. Det er helt unødvendig at mennesker skal omkomme på grunn av dette, sier Runar Karlsen.

- Sammenlignet med andre lovbrudd, ser vi at det absolutt er grunn til å sette inn tiltak for å redusere tallet omkomne, gjennom kontrollaktivitet. Straffen må strammes inn så den medvirker til å rette opp adferden, mener UP-sjefen.

Han ønsker dermed tre prikker for å bryte regelen - seks prikker for de som har førerkortet på prøve. I tillegg vil UP øke satsen på forelegget markant.

Vil firedoble forelegget

Gjensidige applauderer forslaget om økt prikkbelastning, og foreslår samtidig å øke forelegget til nivå med manglende avstand til kjøretøyet foran. Det vil si en firedobling, til 6.800 kroner.

VIL HA STRENGERE STRAFFER: Kommunikasjons-sjef Barne Rysstad i Gjensidige. Foto: Gjensidige
VIL HA STRENGERE STRAFFER: Kommunikasjons-sjef Barne Rysstad i Gjensidige. Foto: Gjensidige Vis mer

Selv har forsikringsselskapet innført reduserte erstatninger i de tilfellene der trafikkuhellet kan knyttes til mobilbruk.

- I de groveste tilfellene har vi avkortet fra 100.000 kroner og oppover, forteller kommunikasjonssjef Bjarne Rysstad i Gjensidige til Dinside.

- I dag er forelegget bare 200 kroner mer enn hva det koster for manglende bruk av bilbelte, som ofte skyldes en forglemmelse og som vanligvis ikke går ut over andre enn synderen selv, forklarer kommunikasjonssjefen.

Hender det at du bruker mobilen uten handsfree mens du kjører bil?
Alder Ja Respondenter
18-2961%628
30-3959%587
40-5950%1.364
60+18%1.177
--
Mann48%
Kvinne40%
--
Alle44%3.698

Kilde: Ipsos. 3.698 personer med førerkort ble spurt om det hender at de bruker mobiltelefonen uten handsfree, mens de kjører bil.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer