Foreldrekontroll i bilen

Boksen som sier fra - og sladrer.

VARSLER - OG SLADRER: Tiwi markedsføres som et nytt sikkerhetssystem til bruk i bil, rettet mot unge førere og deres foreldre. Foto: Produsenten
VARSLER - OG SLADRER: Tiwi markedsføres som et nytt sikkerhetssystem til bruk i bil, rettet mot unge førere og deres foreldre. Foto: Produsenten Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi omtalte nylig den danske dashbord-assistenten, Anti Sleep Pilot, som lover varsle deg når du er for trøtt til å kjøre sikkert. Problemet med trøtte sjåfører er stort: Hele 26 prosent av de spurte bilistene i en TØI-undersøkelse utført i 2009 svarer at de har duppet av mens de kjørte.

Men søvnighet er ikke den eneste faren. Unge førere er ekstra utsatt for ulykker, og tall fra IF i fjor sommer viste at unge sjåfører har tre ganger så stor risiko som eldre i forhold til å havne i en ulykke. Nå kommer det også en hjelper som kanskje kan bidra til å gjøre unges adferd i trafikken litt mindre risikabel.

Kjør lovlig få rabatt på forsikringen

Størst siden bilbeltet?

Tiwi - drive aware kalles den nye dingsen som ble vist på CES 2011 i Las Vegas. (Her finner du alle nyhetene fra årets CES-messe). Produsenten inthinc selv hevder det er den største gjennombruddet for bilsikkerheten siden bilbeltet - som for ordens skyld i år altså er 52 år gammelt i år. Påstanden får stå for produsentens regning, men vi kan i alle fall se på hvordan denne nye dingsen skal fungere.

Sier fra når du gjør noe dumt

Utgangspunktet er at unge førere også er uerfarne, og har godt av litt korreksjon underveis. Tiwi sies å gi den korreksjonen, når foreldre eller andre erfarne sjåfører ikke er med i bilen. Og hvordan gjør Tiwi det? Jo, den gir rett og slett verbale tilbakemeldinger når føreren glemmer bilbeltet, kjører for fort eller kjører aggressivt (kraftig oppbremsing, brå svinger og hard akselerasjon for eksempel). Til å finne brudd på fartsgrensen bruker den blant annet GPS. Systemet kobler seg også opp mot bilens elektroniske utstyr for å avdekke uheldig kjøreadferd.

Og den sladrer

Men utstyret stopper ikke der: I tillegg til verbal varsling i bilen, kan foreldre/foresatte/bileier få varsling om den eventuelt uheldige kjøreadferden på SMS eller epost - dersom sjåføren ikke korrigerer kjørestilen raskt.

Hvor fort bilen kan kjøre før det varsles, kan forhåndsdefineres av bileier/foreldre. Boksen kan også settes opp til å varsle dersom bilen forlater et forhåndsbestemt geografisk område. (Også denne dingsen kan brukes til noe lignende: som å finne stjålne biler, men også kan avsløre det du helst ikke vil vite?.) Geografisk varsling er nok spesielt fristende i USA, ettersom mange ferske bilførere der får ta veien i bruk alene allerede fra de er 16 år gamle.

Som om ikke det var nok: Tiwi skal også gjøre det mulig å sperre for mobilbruk fra bilen, med unntak av oppringing fra og til via handsfree mellom utvalgte telefonnumre. Den funksjonen er ingen ny tanke: Amerikanske myndigheter har tidligere også foreslått sperring av mobilbruk i bil av sikkerhetshensyn.

Som gulrot kan også den unge føreren hente ut "karakterutskrifter" på sin utvikling som sjåfør - som bevis på at han eller hun blir dyktigere.

DinSide tviler på at Tiwi kommer til Norge med det første, og vi er relativt sikre på at om den gjør det, så vil den bli gjenstand for ganske nøye vurdering av instanser som Datatilsynet.

Men ryggekamera kan bli påbudt

Bilbeltet fortsatt viktigst

Tiwis varsling om manglende bilbelte kan høres noe overflødig ut, da de aller fleste biler nå har et regelrett orkester av lydvarsling dersom beltet droppes. For bilbeltet er fortsatt den viktigste livredderen.

I fjor skapte en britisk kampanje for økt bilbeltebruk, Embrace Lift, stor oppmerksomhet. Her ser du hvordan.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer