Fornyelse av førerkort

Førerkort til du er 100 år?
Du må likevel fornye

Alle disse førerkortene må fornyes. Her ser du når du må skifte ut ditt.

GAMMELT FØRERKORT? Fikk du førerkort før 19. januar 2013? Sjekk vegvesenets nye regler for fornying av førerkortet. Foto: Øystein Fossum
GAMMELT FØRERKORT? Fikk du førerkort før 19. januar 2013? Sjekk vegvesenets nye regler for fornying av førerkortet. Foto: Øystein Fossum Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Statens vegvesen har innført en såkalt administrativ gyldighet på 15 år på førerkort. Det vil si at gamle førerkort må fornyes, selv om de egentlig er gyldige fram til du fyller 100 år.

Dette gjelder alle som har førerkort utstedt før 19. januar 2013. Ved fornyelse vil førerkortet da få en gyldighet på 15 år.

MÅ FORNYE: – At du har førerkort som er gyldig til du er 100, betyr ikke at du har førerrett så lenge, sier Kirsti Jørstad Bjørnaas i Statens vegvesen. Foto: Knut Opeide/Statens vegvesen.
MÅ FORNYE: – At du har førerkort som er gyldig til du er 100, betyr ikke at du har førerrett så lenge, sier Kirsti Jørstad Bjørnaas i Statens vegvesen. Foto: Knut Opeide/Statens vegvesen. Vis mer

I tillegg er det kommet en ny regel som sier at dersom en av klassene på førerkortet ditt har utløpt, har du nå fem år på deg til å fornye det.

Fornying av klasser

Den nye administrative gyldigheten på førerkortet er innført for at du skal ha et førerkort med nyest mulig bilde - og de nyeste sikkerhets-elementene.

– Selv om du har et førerkort som er gyldig til du er 100 år, betyr ikke det at du har rett til å kjøre bil til du er 100. Etter at du har fylt 75 år, må du for eksempel ha legeattest for å fortsette å kjøre. Alt etter attesten fra legen, vil førerkortet da bli fornyet med inntil tre år, forklarer Kirsti Jørstad Bjørnaas ved førerkort-kontoret i Statens vegvesen.

– En annen ny regel er dette med fornyelse av en klasse som er utløpt i førerkortet ditt. Tidligere hadde du ett år på deg, etter utløpsdatoen til å fornye dette. Nå er denne fristen forlenget til fem år. Det er imidlertid viktig å være klar over at du ikke har lov til å kjøre bil i denne klassen før førerkortet er fornyet, sier Bjørnaas.

Slik er reglene

 • Har du «grønn bok»?
  Da er førerkortet ditt utstedt før 1. april 1979, og du må fornye det før 1. januar 2020.
 • Har du stort, rosa førerkort?
  Da er førerkortet ditt utstedt i perioden 1. april 1979 til og med 31. desember 1997. Du må fornye det før 1. januar 2023.
 • Har du et lite, rosa førerkort?
  Har du et rosa førerkort i bankkort-størrelse, utstedt i perioden 1. januar 1998 til og med 18. januar 2013, må du fornye det før 1. januar 2033. Er førerkortet ditt utstedt etter 19. januar 2013, kan du se i kolonne 11 på baksiden av førerkortet når fristen for fornyelse er.
 • Fornyelse etter fylte 75 år
  Ønsker du fortsatt å kjøre bil etter at du har fylt 75 år, må du til legen for å få en helseattest. Førerkortet vil få en gyldighet på inntil tre år, alt etter din helsetilstand. Etter fylte 78 år, kan førerkortet fornyes med to år av gangen.

Må huske det selv

Vegvesenet sender ikke ut varsler om førerkort-fornyelse. De jobber for å få på plass et slikt system, men foreløpig må du huske fristen for å fornye det selv.

Når du skal fornye førerkortet, må du møte opp på en av trafikkstasjonene som jobber med førerkort-saker. Opplysninger om dette finner du på Vegvesenets hjemmesider. Her finner du også andre nyttige opplysninger om fornyelse.

Du må ha med deg det gamle førerkortet, samt gyldig legitimasjon. Nytt bilde tas på trafikkstasjonen. Fornyelsen av førerkortet i lette klasser (moped, personbil, motorsykkel, snøscooter og traktor) koster 290 kroner, pluss 80 kroner for bildet.

Flere detaljer om fornyelse av førerkort, blant annet i tyngre klasser, finner du på Vegvesenets hjemmesider.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer