Fornyelse av førerkort

Førerkort til du er 100 år?
Du må likevel fornye

Alle disse førerkortene må fornyes. Her ser du når du må skifte ut ditt.

GAMMELT FØRERKORT? Fikk du førerkort før 19. januar 2013? Sjekk vegvesenets nye regler for fornying av førerkortet. Foto: Øystein Fossum
GAMMELT FØRERKORT? Fikk du førerkort før 19. januar 2013? Sjekk vegvesenets nye regler for fornying av førerkortet. Foto: Øystein Fossum Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Statens vegvesen har innført en såkalt administrativ gyldighet på 15 år på førerkort. Det vil si at gamle førerkort må fornyes, selv om de egentlig er gyldige fram til du fyller 100 år.

Dette gjelder alle som har førerkort utstedt før 19. januar 2013. Ved fornyelse vil førerkortet da få en gyldighet på 15 år.

I tillegg er det kommet en ny regel som sier at dersom en av klassene på førerkortet ditt har utløpt, har du nå fem år på deg til å fornye det.

Fornying av klasser

Den nye administrative gyldigheten på førerkortet er innført for at du skal ha et førerkort med nyest mulig bilde - og de nyeste sikkerhets-elementene.

– Selv om du har et førerkort som er gyldig til du er 100 år, betyr ikke det at du har rett til å kjøre bil til du er 100. Etter at du har fylt 75 år, må du for eksempel ha legeattest for å fortsette å kjøre. Alt etter attesten fra legen, vil førerkortet da bli fornyet med inntil tre år, forklarer Kirsti Jørstad Bjørnaas ved førerkort-kontoret i Statens vegvesen.

– En annen ny regel er dette med fornyelse av en klasse som er utløpt i førerkortet ditt. Tidligere hadde du ett år på deg, etter utløpsdatoen til å fornye dette. Nå er denne fristen forlenget til fem år. Det er imidlertid viktig å være klar over at du ikke har lov til å kjøre bil i denne klassen før førerkortet er fornyet, sier Bjørnaas.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer