Førerkortets hemmeligheter

Dagens førerkort har vært i bruk siden 1. januar 1998 og du har sikkert sett det mange ganger. Det du sannsynligvis ikke har sett er at det lille rosa førerkortet er fullt av mikroskopiske hemmeligheter.

Publisert
Sist oppdatert

Da det nye førerkortet ble utviklet, hadde Statens vegvesen to viktige mål for øyet - førerkortet skulle være i overensstemmelse med nye EØS-regler - og det skulle være vanskelig å forfalske. Etter å ha studert førerkortet grundig, må vi si at Statens vegvesen har gjort en grundig jobb. Det lille førerkortet i kredittkort-format er proppet fullt av virkemidler som utvilsomt gjør det svært vanskelig å lage falske kopier.

Usymmetrisk mønster

For det første er begge sider av førerkortet overstrødd med et usymmetrisk og svært finlinjet mønster, såkalt quilloch. Dette prinsippet finner vi blant annet igjen på norske pengesedler. På forsiden finner vi også et dypetset bilde av innehaveren. Dette bildet ligger "under" det finlinjede mønsteret, noe som gjør det svært vanskelig å skifte det ut.

Hologram og strekkode

På kortets bakside finner vi et såkalt laserhologram, som når lyset faller fra én vinkel viser innehaverens personnummer og hvis lyset faller fra en annen vinkel viser en N, som står for Norge. Under laserhologrammet er det gjort plass til en strekkode, som er unik for det enkelte førerkort.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer