Førerprøvejuks kan gi karantenetid

Vegdirektoratet sender et forslag på høring med nærmere regler om karantenetid ved fusk til førerprøven.

FLERE JUKSER: Bakgrunnen for høringsforslaget er at Statens vegvesen i de senere årene har avdekket en del tilfeller av fusk til førerprøven. Foto: Gorm Kallestad/NTB Scanpix.
FLERE JUKSER: Bakgrunnen for høringsforslaget er at Statens vegvesen i de senere årene har avdekket en del tilfeller av fusk til førerprøven. Foto: Gorm Kallestad/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

– Vi må kunne stole på at alle som får førerkort har den kompetansen de trenger for å ferdes trygt i trafikken. Det skal ikke lønne seg å jukse, og derfor vil vi innføre karantenetid for fusk ved førerprøven, sier samferdselsminister Jon Georg Dale i en pressemelding.

Det vil bedre trafikksikkerheten og virke forebyggende mot de som vurderer å jukse, fortsetter han.

Nå sender nemlig Vegdirektoratet et forslag på høring, hvor de innføre nærmere regler om karantenetid ved fusk til førerprøven.

Bakgrunnen er at Statens vegvesen i de senere årene har avdekket en del tilfeller av fusk til førerprøven, men uten at det har kunnet blitt ilagt særskilt karantenetid der dette er avdekket.

Høringsfristen er 10. desember 2019.

Karantene på ett år

I høringsforslaget står det at ved mindre alvorlig fusk foreslås det karantene på tre til ni måneder, mens det for alvorlig fusk foreslås ti til tolv måneders karantene.

Og, det er ikke bare faktisk fusk som kan bli slått ned på: Det kan også ilegges karantene ved forsøk på fusk og ved grov uaktsom fusk hvis forslaget blir vedtatt.

Reglene omfatter både teoretisk og praktisk prøve, og gjelder både førerprøve, utrykningsprøve og yrkessjåførprøve.

Dette er juks

Hva regnes som fusk, da?

Jo, fusk er, blant annet, å benytte eller ha med ulovlige hjelpemidler under teoriprøve. Dette kan være notater, mobiltelefon, kamera eller annet kommunikasjonsutstyr, samt samarbeid med andre.

Som fusk av alvorlig karakter regnes blant annet fusk med organisert preg, bruk av elektroniske hjelpemidler og at prøven avlegges av en annen enn kandidaten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer