Kollektivtransport

Foreslår elbil-kutt

Statens vegvesen foreslår flere tiltak for å få folk tilbake i kollektivtrafikken. Blant annet kutt i elbilfordeler og skatt på gratis jobb-parkering.

TILTAK: Samferdselsministeren har bedt vegvesenet komme med tiltak for å få folk tilbake til kollektivtransporten. Foto: Gorm Kallestad/NTB
TILTAK: Samferdselsministeren har bedt vegvesenet komme med tiltak for å få folk tilbake til kollektivtransporten. Foto: Gorm Kallestad/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Vi må få folk tilbake til kollektivtransporten. Regjeringen holder fast ved målet om at trafikkvekst skal skje gjennom kollektiv, sykkel og gange, sier samferdselsminister Jon-Ivar Nygård i en pressemelding.

Etter to år med koronarestriksjoner er biltrafikken stort sett tilbake til normalen, med 95,6 prosent av trafikkmengden sammenliknet med trafikkbildet i 2019. I kollektivtrafikken har en 67,1 prosent av trafikkmengden i forhold til i 2019.

Samferdselsministeren har derfor bedt en ekspertgruppe i Statens vegvesen om å foreslå tiltak for å få flere til å reise kollektivt.

– Riktigere signaler

På kort sikt foreslår arbeidsgruppen blant annet å innføre nye billettkonsepter, noe som allerede er satt i gang enkelte steder.

Arbeidsgruppen råder også regjeringen til å se på mulighetene for holdningskampanjer, billigere kollektivbilletter, og å gjøre det dyrere og mindre fordelaktig med bruk av bil og elbil.

– Å redusere fordelene for bruk av elbil i og i nærheten av byområder, særlig i bomringer, i kollektivfelt og for parkering i byer. Slik får disse bilistene riktigere signaler om kostnadene ved bruk av veikapasitet, skriver arbeidsgruppen i et brev til departementet.

– Må stå på egne bein

Gruppen foreslår også å skattlegge fordelen til folk som får gratis parkering ved arbeidsplassen.

På lengre sikt mener arbeidsgruppen at en må se på kollektivtransporten som en helhet, og gjøre det enklere å velge kollektiv framfor bil.

– Staten har allerede bidratt med store ekstrabevilgninger for å holde hjulene i gang i kollektivtransporten. Nå må vi sørge for at selskapene står på egne bein, sier samferdselsministeren.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer