Mange rus-drepte i Norge

Foreslår promillegrense på null

I 2018 var 37 av de som ble drept på norske veier ruset. Nå foreslår EU en promillegrense på null. I så fall blir den null i Norge også.

SPARER 5000 LIV: En promillegrense på null og økte kontroller vil kunne spare 5.000 liv hvert år i trafikken på europeiske veier, mener EU. Foto: ETSC
SPARER 5000 LIV: En promillegrense på null og økte kontroller vil kunne spare 5.000 liv hvert år i trafikken på europeiske veier, mener EU. Foto: ETSC Vis mer
Publisert

Det er dybdeanalyser gjennomført av Statens vegvesen som viser at 34 prosent av de 108 som døde i trafikkulykker i Norge i 2018 var ruset- det høyeste tallet siden målingene startet i 2005.

Ved å innføre en promillegrense på null og følge opp med flere kontroller og en del andre tiltak, mener EUs trafikksikkerhetsråd, European Transport Safety Council (ETSC), at 5.000 liv kan spares i trafikken hvert år.

- Blir dette vedtatt i EU, vil en null-grense også bli gjeldene for Norge. Vi har ikke noe eget grunnlag for å si noe om trafikksikkerhet-effekten av å senke grensen fra 0,2 til 0,0 promille, sier pressesjef Kjell Bjørn Vinje til Dinside.

Kjøring med promille er et stort problem i mange europeiske land. EU har beregnet at så mange som 6.250 av de 25.000 menneskene som hvert år mister livet på europeiske veier, dør som følge av fyllekjøring.

Flere kontroller

Ellen Townsend er strategisjef i ETSC. Det er hun som er arkitekten bak det nye forslaget, som i tillegg til en promillegrense på null også inneholder en del fysiske tiltak:

- Det er snart 70 år siden vi fikk de første vitenskapelige bevisene på sammenhengen mellom promillekjøring og dødsfall på veiene våre. Vi kan ikke akseptere at flere tusen familier fortsatt blir ødelagt som følge av slike ulykker hvert år. I år vil vi at EU og medlemslandene kommer opp med en strategi som kan stoppe promillekjøring en gang for alle. Det kan være en kombinasjon av en promillegrense på null, en stor opptrapping av kontrollvirksomheten og en større bruk av ny teknologi som alkolås, sier Townsend.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer