Foreslår skrekk-advarsel på bensinpumpene

«Bensin dreper». En gruppe forskere foreslår en advarsel på bensinpumpene slik som på sigarettpakker og snus.

FARLIG: Forskerne mener det er på høy tid at også bensin- og dieselpumpene får samme advarsler om helseskader og tidlig død som sigarettpakker og snus. Illustrasjon: Rune Korsvoll
FARLIG: Forskerne mener det er på høy tid at også bensin- og dieselpumpene får samme advarsler om helseskader og tidlig død som sigarettpakker og snus. Illustrasjon: Rune Korsvoll Vis mer
Publisert

Det er en gruppe britiske forskere og professorer, med tidligere regionsjef for helse i Sør-Øst England, Mike Gill, som kommer med dette forslaget i en artikkel i British Medical Journal. Hensikten er å minne bilister på at forbrenning av fossilt drivstoff ikke bare påvirker miljø og klima, men også din og andres helse.

- Ødelegger miljø og helse

Forskerne viser til at 3,5 millioner mennesker hvert år dør for tidlig som følge av forurensning fra trafikken. Derfor bør bensinpumpene få en tekst med advarsel om de mulige skadene, på samme måte som sigarettpakker og snus har i dag.

- Dette vil være en enkel og billig måte å minne folk på de skadene som forbrenning av bensin og diesel påfører miljø og klima og få folk til å endre holdninger. Vi har sett at advarslene på sigarettpakker har endret folks holdninger slik at røyking i dag ikke lenger er sett på som en vanlig livsstil, men som en avhengighet som gir store helseskader både for røykerne selv og folk rundt , skriver Gill og kollegene i artikkelen.

ENDRER VANER: Forskerne viser til at advarsler på røykpakker har fått folk til å endre vaner betydelig. De mener at en slik advarsel på bensinpumpene vil få folk til å gå over til mer miljøvennlige drivstoff. Foto: Dinside
ENDRER VANER: Forskerne viser til at advarsler på røykpakker har fått folk til å endre vaner betydelig. De mener at en slik advarsel på bensinpumpene vil få folk til å gå over til mer miljøvennlige drivstoff. Foto: Dinside Vis mer

Tekst og bilder

De ser for seg slike advarsler ikke bare på bensinpumpene, men også på flybilletter og strøm-avtaler uten fornybar energi.

- Advarslene på bensinpumpene skal være tydelig og fengende og bestå enten av en tekst eller bilder. Teksten skal fortelle at det du nå putter på tanken er med på å forsterke klimakrisen og skade helsen til mange mennesker. Bildene kan vise konsekvensene av skadene – som ødelagte lunger eller resultatet etter herjingene til en storm, skriver forskerne.

Treffer brukerne

De tror dette vil være en god måte å få folk til å redusere bruken av fossilt brensel og inspirere bilister til å gå over til klimasmarte alternativer som elektriske biler. Siden disse advarslene ført og fremst blir sett av folk som fyller mest bensin og diesel, vil det ha en virkning på de som mest bidrar til klimakrisen.

Forskerne oppfordrer samtidig regjeringer verden rundt til raskt å ta steg for å øke bevisstheten blant folk om å ta valg som reduserer utslippene av drivhusgasser.

IKKE VURDERT: - Vi har ennå ikke vurdert er slikt forslag i Norge, sier divisjonsdirektør Folkehelse og Forebygging i Helsedirektoratet, Linda Granlund.
IKKE VURDERT: - Vi har ennå ikke vurdert er slikt forslag i Norge, sier divisjonsdirektør Folkehelse og Forebygging i Helsedirektoratet, Linda Granlund. Vis mer

Også i Norge?

Om forskerne får det som de vil, skal advarsel-merkingen først innføres i typiske høyinntektsland. Sånn sett står Norge i fremste rekke. Norske myndigheter har imidlertid ennå ikke vurdert om dette er noe som bør innføre her til lands. Fra et korona-opptatt Helsedirektorat svarer divisjonsdirektør Folkehelse og Forebygging, Linda Granlund, følgende på spørsmålet om vi snart kan vente oss advarsler om helseskade på norske bensin- og dieselpumper:

- Jeg har ikke mulighet til å gå dypt inn i dette nå, men du kan sitere meg på følgende: Dette er noe vi til nå ikke har vurdert.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer