Ny sjef i Volkswagen

Forsinkelser får følger

Etter corona-krise og store forsinkelser på viktige biler bytter Volkswagen ut lederen. Importøren kan fortsatt ikke kommunisere leveringstider.

ELBILKØ: Volkswagen tror elbilen ID.3 skal bli en ny norsk storselger. Dem som har bestilt bilen, venter fortsatt. Foto: Elbil24
ELBILKØ: Volkswagen tror elbilen ID.3 skal bli en ny norsk storselger. Dem som har bestilt bilen, venter fortsatt. Foto: Elbil24 Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For under ett år siden lanserte Volkswagen en splitter ny åttende generasjon av legendariske Golf. Og som alltid blir forventningene skrudd opp, for en ny global storselger. Det er tross alt bare Toyota (Corolla) og Ford (F-serie) som har solgt flere eksemplarer av én modell gjennom historien.

For ikke lenge siden oppdaget imidlertid produsenten store sikkerhetsfeil i programvaren på Golf og flere andre Volkswagen-biler. Dette sikkerhetssystemet skal sørge for at bilene automatisk kontakter nærmeste alarmsentral ved en ulykke - en funksjon EU har krevd å være på plass i alle nye biler siden 2018.

Sammen med VW Golf skal også VW ID.3, elbilen veldig mange nordmenn skal vente på, ha problemer med programvaren. Også biler fra Skoda og Audi (også en del av Volkswagen-konsernet (VAG)) skal være rammet av samme feil. Dermed har utleveringen av disse bilene blitt holdt igjen.

Corona-problemer

På toppen av det hele har Volkswagen og VAG fått corona-pandemien i fanget. For å fortsette de store investeringene de har startet på i elbilsatsningen - snart vil elbil-SUV-en VW ID.4 etterfølge ID.3 - og samtidig løse problemene de har støtt på i utviklingsarbeidet, bestemte VAG-styret på et ekstraordinørt møte tidligere denne uka seg for å endre lederskapet i Volkswagen.

VOKSER: Bilene har vokst. Dette er grunnen. Video: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer

Fra 1. juli er det Ralf Brandstätter som skal lede Volkswagen personbiler og merkevaren Volkswagen, som administrerende direktør. Han får jobben med å få produsenten tilbake på rett kjøl igjen. Selv om han selvsagt neppe kan gjøre noe med de corona-relaterte problemene.

Dermed kan tidligere sjef Herbert Diess konsentrere seg om rollen som administrerende direktør i morselskapet VAG, som blant annet også innbefatter Audi, Skoda, Seat og Porsche. Diess tok på sin side over som administrerende direktør i VAG i 2018, etter at Matthias Müller hadde ledet konsernet i bare to og et halvt år. Før han måtte Martin Winterkorn ofres, som følge av den berømte diesel-skandalen, i 2015.

IKKE BEKYMRET: Kommunikasjonssjef for Volkswagen, Anita Svanes, i Møller Mobility Group. Foto: Møller Bil
IKKE BEKYMRET: Kommunikasjonssjef for Volkswagen, Anita Svanes, i Møller Mobility Group. Foto: Møller Bil Vis mer

Usikre leveringstider

Nå skal alle Volkswagens fabrikker ha åpnet igjen. Ifølge kommunikasjonssjef Anita Svanes hos importør Møller Mobility Group er også leveringssituasjonen i ferd med å normaliseres.

- For de nye elbilmodellene har vi vært offensive i forhold til volumer i Norge. Vi kommer tilbake til mer konkrete leveringstider senere, skriver hun i en epost til Dinside, og legger til at de ikke kan kommentere lederbytter i Volkswagen.

VAG-konsernets fem siste adm.dir.

Adm.dir. Periode
Bernd Pischetsrieder16.04.02 - 31.12.06
Martin Winterkorn01.01.07 . 23.09.15
Matthias Müller25.09.15 - 12.04.18
Herbert Diess12.04.18 - --.--.--

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer