Forskning: Krappe svinger gir færre ulykker

Veier med mange krapper svinger kan være blant årsakene til at det er få ulykker på norske veier, viser forskning.

SVINGSTANG? De mange kurvene vi finner på norske veier kan være en grunn til at trafikksikkerheten er så god som den er i Norge, ifølge forsker. Foto: NTB scanpix
SVINGSTANG? De mange kurvene vi finner på norske veier kan være en grunn til at trafikksikkerheten er så god som den er i Norge, ifølge forsker. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Krappe svinger kan isolert føre til flere ulykker, men veier med mange krappe svinger etter hverandre kan likevel være sikrere enn veier hvor det er lenger mellom svingene, viser ny forskning skriver Aftenposten.

– De mange kurvene vi finner på norske veier kan være en grunn til at trafikksikkerheten er så god som den er i Norge, skriver forsker Rune Elvik i Transportøkonomisk Institutt på nettstedet Samferdsel.

Årsaken er at sjåfører tilpasser farten etter hvordan veien er utformet. Jo lenger det er mellom kurvene, desto mer øker ulykkene. Har veien mange kurver, er føreren forberedt på det og avpasser farten deretter.

- Lavere risiko på motorvei

I Trygg Trafikk støtter de forskningen og sier beregningene også samsvarer med faglige erfaringer fra veinettet.

– Likevel må vi skille mellom ulike typer veinett for at dette skal holde vann. En firefelts motorvei har vesentlig lavere ulykkesrisiko enn en svingete fylkesvei, sier seniorrådgiver Bård Morten Johansen i Trygg Trafikk.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer