Førerkort

- Forstår ikke hvorfor

Kjøreskolene er utålmodige med å starte opplæring. Statens vegvesen har allerede åpnet for timebestillinger av teoriprøver.

STENGT SNART TO MÅNEDER: Trafikkskoler og elever vet fortsatt ikke når de kan starte opp med kjøreopplæringen igjen. Foto Dinside
STENGT SNART TO MÅNEDER: Trafikkskoler og elever vet fortsatt ikke når de kan starte opp med kjøreopplæringen igjen. Foto Dinside Vis mer
Publisert

Mange kjøreskoler sliter økonomisk, og mange elever går glipp av sommerjobber og lærlingplasser fordi de ikke får gjennomført kjøreopplæring på trafikkskolene og oppkjøring på Statens vegvesen.

Føreropplæringen stoppet 12. mars og kjøreskolene har ikke fått noen signaler om når de kan starte opp igen.

- Vi er veldig utålmodige og skjønner ikke hvorfor vi ikke fikk lov til å starte opp undervisningen igjen når andre aktører som jobber en til en med kunder fikk starte opp 27. april, forteller informasjons- og forlagssjef i Autoriserte Trafikkskolers Landsforbund, Jan Harry Svendsen.

Utarbeidet smittetiltak

De har utarbeidet en bransjestandard i samarbeid med Trafikkforum, NAF og Statens vegvesen som ble sendt til Helsedepartementet 22/4. Den har de ikke fått svar på.

Forslaget går i hovedsak ut på god håndhygiene før man setter seg inn i bilen, samt samt vask av alle harde flater og flater som berøres. Som ratt, girspak, hendler, brytere, speil og hele midtkonsollen.

- Avstand til eleven får vi ikke gjort noe med, men det kan ikke bli verre en det er for andre yrkesgrupper som har fått starte, sier Svendsen.

- Transportlinjene på videregående skoler har også startet kjøreopplæring og vi skjønner ikke helt hva som skulle være forskjellen mellom deres situasjon og oss.

I forslaget til teoriundervisning i klasserom skisserer de løsning med maksimalt 5 personer og 2 meters avstand, i tråd med helsemyndighetenes anbefalinger.

- Vi vil også åpne for elektronisk gjennomføring av trafikalt grunnkurs, gjennom én eller flere av de digitale plattformene som brukes.

Har startet så smått

Statens vegvesen melder at de starter opp så snart det lar seg gjøre.

17. april åpnet de opp for timebestilling av teoriprøve og tilrettelagt teoriprøve på timebestilling. Før har det bare vært å møte opp, men de gjennomfører samme tiltak som nevnt over, nemlig maks 5 personer og 2 meters avstand.

- Sjekk på din lokale trafikkstasjon for ledige timer. Finner du ingen, er det fordi det ikke er lagt ut timer ennå eller at de allerede er tatt, sier pressekontakt for Trafikant og kjøretøy, Simen Narjord.

Føreropplæring og oppkjøring for motorsykkel, moped og snøscooter kom i gang onsdag 22. april. Det er langt enklere å holde avstand, siden elev og lærer sitter på hvert sitt kjøretøy og har eget sikkerhetsutstyr som hansker og hjelm.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer