Første hydrogenstasjon på plass

Fremtidsbyen Malmø fikk æren av å være først ute i Skandinavia med en offentlig hydrogenstasjon.

Publisert
Sist oppdatert
Opel Zafira HydroGen 3
Opel Zafira HydroGen 3 Vis mer

Første hydrogenstasjon på plass

 1. Stort bilde


Stadig flere bilprodusenter melder nå at de har utviklet prototyper som drives av brenselcelle-teknologi. Hvis utviklingen går like raskt i fortsettelsen, er det ikke umulig at de første produksjonsmodellene for massemarkedet er klare i løpet av få år.

Infrastruktur mangler

Det er imidlertid ikke nok at bilprodusentene klarer å utvikle effektive brenselcelle-motorer. I dag finnes det nemlig ingen infrastruktur for fylling av hydrogen, som er brenselcelle-motorenes drivstoff. Men nå er altså Skandinavias første hydrogen-stasjon åpnet i Malmø, byen som har satt seg som mål å bli Nord-Europas ledende miljø-by. Det var nettopp Malmø som sommeren 2001 ble valgt ut for lansering av Opels Zafira CNG, en bil som kan kjøres på komprimert naturgass (CNG=Compressed Natural Gas).

Elektrolyse via vindkraft

Hva tror du?

Tror du at du kjører
en brenselcellebil om ti år? (Avsluttet)
Ja(64%) 377
Nei(27%) 160
Vet ikke(9%) 52
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Malmøs nye hydrogenstasjon, som eies og drives av Europas største gass- og kraftselskap, Sydkraft, produserer faktisk hydrogen selv. Hydrogenet fremstilles via elektrolyse av vann og strømmen til elektrolysen hentes fra vindkraft. Spesielt stort er anlegget imidlertid ikke. Hydrogenstasjonen har foreløpig ikke kapasitet til å tanke mer enn 25 personbiltanker om dagen.

HydroGen3

Den første bilen som benyttet anlegget var en modifisert Opel Zafira. Bilen bærer navnet HydroGen3 og er utrustet med en motor som ved hjelp av 200 brenselceller yter 82 hestekrefter. Hydrogentanken er konstruert for å tåle et trykk på inntil 700 bar, noe som skal gi en rekkevidde på inntil 270 kilometer.

Stort bilde finner du her.

Kilde: General Motors Norge

Relaterte artikler:

 • Brencelcelle-motoren
 • Hydrogen-stempelmotoren
 • Hybrid-bilen
 • El-motoren
 • LPG-motoren
 • CNG-motoren
 • FAKTA: LPG og CNG


 • Mer om

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer