Åpner nye kjørefelt

Første i Norge: Ny type kjørefelt for store biler

For første gang i Norge åpnes et eget felt for tungtrafikk.

TUNGTRAFIKKEN FÅR EGET FELT: Tanangervegen forbi Sola skole har mye tungtrafikk - og fra neste uke får de eget felt. Tungtrafikkfeltet blir åpent for alle kjøretøy over 3,5 tonn. Det vil også bety at de forsvinner fra de øvrige feltene med personbiltrafikk. Foto: Undi Torstensen, Statens vegvesen
TUNGTRAFIKKEN FÅR EGET FELT: Tanangervegen forbi Sola skole har mye tungtrafikk - og fra neste uke får de eget felt. Tungtrafikkfeltet blir åpent for alle kjøretøy over 3,5 tonn. Det vil også bety at de forsvinner fra de øvrige feltene med personbiltrafikk. Foto: Undi Torstensen, Statens vegvesen Vis mer
Publisert

Riksvei 509 i Sola kommune i Rogaland blir ifølge Statens vegvesen den første veistrekningen i Norge som får et helt eget kjørefelt for tungtrafikk.

Tungtrafikkfeltet åpnes 9. november.

I første omgang er det en strekning på cirka 2,5 kilometer som nå åpnes - men det skal utvides til en enda lengre strekning etter hvert.

Totalt skal strekningen bli rundt 15 kilometer, ifølge prosjektansvarlige i Statens vegvesen.

Dette skal bety bedre framkommelighet for tungtrafikken - og man slipper tungtrafikk i feltene for den øvrige personbiltrafikken.

Prioriterer tungtrafikken til havna

Den førte strekningen som nå åpnes er fra Sømmevågen til Sola skole. Etter hvert kommer det egne felt helt til Risavika.

- Målet er bedre framkomst for næringstrafikken til og fra Risavika havn, forteller senioringeniør i Statens vegvesen, Ingve Lygre Undheim.

- Ideen er hentet fra Dublin i Irland, der de har et eget felt for tungtrafikk fra sentrum og bort til havna, forteller Undheim til Dinside.no.

Han sier de ønsker å prioritere tungtrafikk som godstrafikk og busser, og at det tidligere har blitt prøvd å tillate lastebiler i kollektivfeltet i Trondheim og Oslo - uten mye hell.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer