Kia EV6

Første skredder­sydde elbil

Med blant annet to elbiler har Kia blitt kjempepopulært i Norge. Derfor er deres første rendyrkede elbil ekstra interessant.

KIA EV6: Slik ser Kias første skreddersydde elbil ut. Foto: Kia
KIA EV6: Slik ser Kias første skreddersydde elbil ut. Foto: Kia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kia har vokst til å bli et ettertraktet bilmerke her til lands. Og naturligvis har spesielt Kia e-Soul og Kia e-Niro blitt tatt godt imot og hjulpet på populariteten i elbillandet Norge.

Sørkoreanerne har imidlertid ikke lansert en rendyrket elbil ennå, da de to nevnte modellene også er laget for å kunne kjøres med fossildrevet motor. Det vil si, ikke før nå.

Første med skreddersøm

Kia EV6 er merkets aller første skreddersydde helelektriske bil. Og den tegner til å kunne bli bra, med et radikalt utseende og gode prestasjoner. Denne bilen er ment å bli Kias nye spydspiss, som skal lede en bølge av nye elbiler fra det koreanske merket.

Innen 2027 skal Kia lansere ytterligere seks skreddersydde EV-elbiler, i tillegg til EV6.

Fra nå vil alle elbilene deres bære modellnavnet EV, samt et tall som illustrerer størrelsen. Følgelig vil EV6 bli en mellomstor crossover, noe mindre enn en kompakt SUV. Større SUV-er vil få et høyere tall.

NY RETNING: Kia EV6 er den første modellen i den helelektriske EV-serien til Kia, som ikke bare skiller seg ut som rene elbiler, men også med nytt design. Foto: Kia

God rekkevidde

Fullstendige tekniske spesifikasjoner blir ikke bekreftet før senere denne måneden, men vi vet at EV6 skal dele plattform (E-GMP) med Ioniq 5 (Hyundai), som ble avslørt tidligere i mars.

Dermed vet vi at den vil kunne få god hurtiglader-kapasitet på opptil 220 kW (10%-80% på bare 18 minutt). EV6 vil også kunne bygges med både bak- eller firehjulsdrift, og få plass til en stor batteripakke på 72,6 kWt.Trolig vil den kunne velges med en mindre og rimeligere batteripakke i tillegg.

Og som Ioniq 5 (med største batteripakke og bakhjulstrekk) vil den kunne få en WLTP-rekkevidde på rundt 500 kilometer.

Ifølge britiske Autocar får EV6 motorytelser som til gagns overgår Kia e-Soul (7,9 sek - 167 km/t) og e-Niro (7,8 sek - 167 km/t). 0-100 km/t skal kunne gå unna på 5 sekunder, mens de mener at toppfarten sannsynligvis vil ende rundt 190 km/t.

Ny retning

Utseendemessig meldes det om radikale og banebrytende endringer, hvor fokuset skal være på dynamikk. Dagens to modeller skiller seg i og for seg stort fra hverandre, men EV6 vil ikke likne noen av dem. «Kontraster, skarpe stilistiske elementer og skulpturelle former» er stikkord bilprodusenten benytter seg av, for å beskrive kursen for EV-serien.

«Dristige fargevalg, enkle linjer og skiftende overflater» er også ord som brukes, mens det vises til det tidligere Imagine-konseptet de har vist tidligere. Framtida vil også ha med seg varemerket i «grillen» som skal likne en tigernese, optimalisert for aerodynamikk og lengre rekkevidde.

INTERIØR: Takket være at batteriet legges nederst i gulvet frigjøres det mer plass inni Kia EV6. Her har koreanerne benyttet resirkulert plast gjennom hele interiøret, mens en ekspansiv buet skjerm er prioritert i dashbordet, framfor Ioniq 5 sin 21 tommerskjerm.

Bedre plass

Som hos konsernsøster Ioniq 5 vil det flate gulvet på plattformen åpne for bedre plassutnyttelse inni, sammenliknet med dagens elbiler fra Kia. Skrånende dashbord og slanke seter skal medvirke til å skape rom

Med mye fortsatt ukjent om bilen lar også prisene vente på seg. Det er imidlertid ventet at Kia EV6 blir noe dyrere enn Ioniq 5, som med den topputstyrte lanseringsversjonen Project 45 ble lansert til 499.900 kroner.

Da Ioniq 5 ble lagt ut for reservasjon tidligere denne måneden gikk systemet i svart. Med tanke på oppmerksomheten rundt de sørkoreanske bilmerkene de siste årene, kan Kia EV6 med riktig pris bli en ordentlig bestselger i Norge.

Les mer om Kia EV6s søstermodell Ioniq 5 i lenka under:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer