Strengere EuroNcap kollisjonstest

Første småbilen med fem stjerner

Som første bil ut i EuroNcaps nye og strengere kollisjonstest, får Toyota Yaris toppscore.

NY OG STRENGERE: «Toyota Yaris beviser at også små biler kan oppfylle de nye og strengere sikkerhetskravene vi nå har innført» kommenterer EuroNcap i sin rapport. Video: EuroNcap. Klipp: Tobias Fjeldvang. Vis mer
Publisert

EuroNcap, som har ansvaret for å gjennomføre omfattende kollisjonstester for å sjekke sikkerheten i nye biler, har gjort testene enda et hakk tøffere. Dermed er det blitt vanskeligere å oppnå toppkarakteren fem stjerner.

Se utdrag fra den nye testingen i videoen øverst

I en ny «frontkollisjon» mot en bevegelig barriere, møter «bilene» hverandre i 50 kilometer i timen. Den skal ikke bare avsløre skadeomfanget til passasjerene i bilen, men også hvordan bilen påvirker motparten i kollisjonen. For eksempel blir det målt hvordan en stor bil skader en mindre bil.

Dette er blitt en nødvendig test etter hvert som større SUV-er blir stadig mer vanlige i trafikken.

Tøffere for SUV-er

Tidligere har testene bare vist hvordan en bil oppfører seg i kollisjon mot en bil av samme størrelse og vekt. De har vist en liten bil i kollisjon med en annen liten bil. Det er ventet at det vil bli betydelig vanskeligere å oppnå toppkarakter i denne nye testen – ikke minst for store SUV-er.

MØTER HVERANDRE: I den nye front-kollisjonen møter bilene hverandre i 50 km/t. Den avslører både sikkerheten til passasjerene i bilen og hvordan motpartens bil påvirkes av kollisjonen. Foto: EuroNcap
MØTER HVERANDRE: I den nye front-kollisjonen møter bilene hverandre i 50 km/t. Den avslører både sikkerheten til passasjerene i bilen og hvordan motpartens bil påvirkes av kollisjonen. Foto: EuroNcap Vis mer

Sidekollisjoner er en av de vanligste ulykkestypene som medfører død eller alvorlig skade for passasjerene i bilen. De nye testene setter derfor at sterkere fokus på dette, med en tøffere test og høyere krav for å klare fem stjerner.

Kraftig sidekollisjon

Toyota Yaris og Honda Jazz er blant de første bilene som har kollisjonsputer mellom fører og passasjer som standard. Disse skal sørge for at det ikke oppstår alvorlige skader som følge av at passasjerene krasjer mot hverandre i en sidekollisjon. Videoen fra kollisjonstesten til Yaris, viser klart hvordan kollisjonsputene i midten beskytter passasjerene i en kraftig sidekollisjon.

Også kravet til utstyret som skal forhindre ulykker er økt. Yaris har Toyotas siste generasjon Safety Sens. Det kan bremse automatisk mens bilen svinger til høyre eller venstre i et kryss for å unngå å kjøre på myke trafikanter.

SIDEKOLLISJON: Nye kollisjonsputer mellom fører og passasjer, hindre skader i kraftige sidekollisjoner. Foto: EuroNcap
SIDEKOLLISJON: Nye kollisjonsputer mellom fører og passasjer, hindre skader i kraftige sidekollisjoner. Foto: EuroNcap Vis mer

- Gratulerer til Yaris

Den første EuroNcap-testen etter de nye kravene ble nylig offentliggjort - litt forsinket på grunn av corona-situasjonen.

- Gratulerer til Toyota med toppresultatet for nye Yaris. Det er fint å se at den første bilen vi tester er bygget slik at den tilfredsstiller de nye, strenge kravene vi stiller og til den virkeligheten den møter ute på veien. Nye Yaris setter en ny og høyere standard for sikkerheten i små familiebiler, sier sjefen for EuroNcap, Michiel von Rattingen.

Rapporten fra testen av Yaris kan du lese her.

Volkswagen ID. 3 får også toppscore

Dagen etter at testen av Toyota Yaris ble offentliggjort, kom også resultatene fra Volkswagens ferske ID.3. Denne fikk også fem stjerner, og er plassert i samme klasse (small family cars), selv om den er en del større. Den elektriske bilen er ventet å bli en storselger i Norge i 2021.

Det ble også offentliggjort kollisjonstester av Audi e-Tron Sportback og Renault Clio E-Tech Hybrid. Begge fikk fem stjerne, men ble testet etter den gamle 2019-metoden.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer