Fortviler: - Lavmål

Oslo-beboere krever grep etter å ha blitt utsatt for tyveri av parkeringsbevis.

PROBLEMATISK: Camilla Bjønness Liljevik har flere ganger opplevd at noen har knust bilruten hennes og stjålet parkeringsbeviset i frontruten. Foto: Privat
PROBLEMATISK: Camilla Bjønness Liljevik har flere ganger opplevd at noen har knust bilruten hennes og stjålet parkeringsbeviset i frontruten. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Sagene-beboer Camilla Bjønness Liljevik har for andre gang fått bilvinduet sitt knust og parkeringsbeviset i frontruten frastjålet.

- Det er veldig ergerlig. For det første er det dyrt å reparere bilen og i tillegg er det tungvint å måtte klare seg uten kortet. Det er kjipt at det ser ut som det er blitt en trend at HC-kort blir stjålet, forteller hun til DinSide.

ULYKKER: Dersom du åpner døra på «riktig» måte kan du være med på å forhindre ulykker. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Camilla er kvalifisert til et handikap-parkeringsbevis siden hun har kronisk utmattelsessyndrom (ME). Nå har hun måttet klare seg uten HC-kortet siden tyveriet 1. august.

- Man blir på en måte litt handlingslammet. Det kompliserer ting og medfører mye stress. Nå risikerer jeg bøter når jeg parkerer på en HC-plass.

Avisa Oslo omtalte saken først.

Ønsker et nytt system

DinSide har vært i kontakt Bymiljøetaten i Oslo kommune som ser en klar økning på tyveri av HC-kort.

- Det er et veldig stort problem, og jeg syns det er et lavmål at folk stjeler kortene. Det ødelegger for oss som er avhengig av kortene, sier Camilla.

Hun håper nå at et nytt system kan sørge for færre tyverier.

- Det burde vært et bedre system. Bymiljøetaten burde hatt et registrer for å slå opp nummeret og sjekke om kortet er gyldig. Sånn som det er nå kan alle utnytte HC-kortene.

NEDTUR: - Det kompliserer ting og medfører mye stress, sier Camilla etter tyveriet. Foto: Privat
NEDTUR: - Det kompliserer ting og medfører mye stress, sier Camilla etter tyveriet. Foto: Privat Vis mer

DinSide har også vært i kontakt med Per Johansen (82) som også er bosatt på Sagene. Han har opplevd at HC-kortet sitt er blitt frastjålet flere ganger.

- Det er tredje gang noen har knust vinduet på bilen for å stjele kortet. Det som gjør det ekstra kjedelig er at man ikke bare står uten vindu på bilen – men uten HC-Kortet har jeg heller ikke gyldig parkering i gata forklarer han.

82-åringen forklarer at han har anmeldt ale forholdene, men at det er et behov for endring i systemet.

- Det er for enkelt å misbruke løsningen slik det er i dag.

- Beklagelig

Hanne Sofie Fremstad, pressevakt i Bymiljøetaten, kan fortelle om en økning på tyveri av HC-kort.

- Det er beklagelig at HC kort blir stjålet fra brukerne, og vi er kjent med at dette er et økende problem. Vi har hittil i år fått informasjon om 112 tyveri/tap av HC kort, noe som er en klar økning i forhold til 2022 da vi fikk melding om totalt 70 tyveri.

Hun forklarer videre at utformingen av HC-kort ligger på nasjonalt nivå.

- I tillegg er det en felles europeisk ordning som sikrer lik utforming av HC- kort i Europa. Forskriften sier at du må ha synlig HC-kort i frontruten for å parkere på HC plass. Vi følger dette regelverket knyttet til utforming og håndheving.

Hun legger til at de vet at det har blitt tatt til orde for en elektronisk og digital løsning for HC-kort, men at Bymiljøetaten ikke er kjent med at det jobbes på nasjonalt eller europeisk nivå med en slik ordning.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer