Vått og glatt

Forventer mange bulkeskader

Det er én spesiell krasj som går igjen i trafikken på fredager. I fjor smalt det bakfra for over 100 millioner kroner på denne ukedagen.

SÅ LETT Å UNNGÅ: I morgen starter høstferien med våte veier og ekstra fredags-utfart. Oppskriften for å unngå den typiske fredags-bulken er enkel: Hold riktig avstand til bilen foran med den gamle, gode telle-regla 1001-1002-1003. Foto: Rune Korsvoll
SÅ LETT Å UNNGÅ: I morgen starter høstferien med våte veier og ekstra fredags-utfart. Oppskriften for å unngå den typiske fredags-bulken er enkel: Hold riktig avstand til bilen foran med den gamle, gode telle-regla 1001-1002-1003. Foto: Rune Korsvoll Vis mer
Publisert

Fredag starter høstferien for mange, og dermed blir utfarten til hytter og hotell ekstra stor.

Det betyr at denne fredagen kan bli enda litt verre enn den pleier å være når det gjelder den typiske fredags-bulken – du er uoppmerksom når køen foran stopper opp og du krasjer inn i baken på bilen foran.

I tillegg ser høstferien ut til å starte med en solid dose med regn over store deler av landet, og det betyr igjen glattere veier.

100 millioner kroner

Dette er en av de vanligste ulykkene på norske veier, og totalt i fjor registrerte forsikringsselskapene nesten 25 000 påkjørsler bakfra. Dette er også relativt dyre skader. Det ble utbetalt til sammen 595 millioner kroner i erstatning etter disse ulykkene, altså nesten 24 000 kroner i gjennomsnitt. I tillegg kan de medføre personskader – spesielt nakkeskader på dem i bilen foran.

100 MILLIONER: I fjor ble det utbetalt over 100 millioner kroner i erstatning etter påkjørsler bakfra på fredager. Foto: Colourbox
100 MILLIONER: I fjor ble det utbetalt over 100 millioner kroner i erstatning etter påkjørsler bakfra på fredager. Foto: Colourbox Vis mer

Fredagene er altså verst. Det henger selvfølgelig sammen med at trafikken på de store veiene da er større. Av alle påkjørslene bakfra, skjedde 4 254 på fredager. Det ble utbetalt litt over 100 millioner kroner i erstatning fra forsikring. I tillegg kommer småskader som bilførerne velger å betale selv.

Forsikringsselskapet Tryg forventer mange bulkeulykker fredag ettermiddag, og spår hele 1500 bilskader.

– Fredag før høstferien er tradisjonelt dagen med flest bilulykker i høstferieukene, og de fleste skjer på ettermiddagstid når folk står i kø for å komme seg ut av byene. I fjor smalt det i snitt 82 ganger i timen mellom kl. 08-20, altså mer enn én bilulykke hvert minutt, sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring i en pressemelding.

Forsikring bekrefter

At påkjørsler bakfra er en typisk fredags-krasj, bekrefter Sigmund Clementz, kommunikasjonssjef i If.

- En normal fredag har ofte noe flere uhell og ulykker enn andre ukedager, og vi ser at det finnes en spesiell fredags-bulk:

- Fredag er ofte en dag med mye og tett trafikk. Det vi ser i forsikringstallene er at påkjørsler bakfra går igjen som en typisk ulykke denne dagen. Mye trafikk og køer, kombinert med at folk er mindre oppmerksomme, fører til at flere kjører inn i bilen foran når den bremser ned eller stopper opp, sier Clementz til Dinside.

MOBILEN EN VERSTING: - I tillegg til for kort avstand til bilen foran, ser vi at mobilen og skjermer av ulike slag stjeler oppmerksomhet. I løpet av fire sekunder i 80 km/t vil bilen din flytte seg like langt som langsiden på en fotballbane, sier Frode Andreassen, seksjonsleder i Oslo politidistrikt. Foto: Politiet
MOBILEN EN VERSTING: - I tillegg til for kort avstand til bilen foran, ser vi at mobilen og skjermer av ulike slag stjeler oppmerksomhet. I løpet av fire sekunder i 80 km/t vil bilen din flytte seg like langt som langsiden på en fotballbane, sier Frode Andreassen, seksjonsleder i Oslo politidistrikt. Foto: Politiet Vis mer

Tell til tre

Frode Andreassen, seksjonsleder i Oslo politidistrikt, har tidligere oppfordret oss til å ta fram igjen den gamle regla med å telle 1001-1002-1003 for å sjekke avstanden til bilen foran.

- Denne tre-sekunders-regelen ga trafikanter en god pekepinn på hvor stor avstanden til kjøretøyet foran burde være. Og nå må den gode, gamle huskeregelen frem fra glemselen, mener Andreassen.

Bot på 7 250 kroner

- Påkjørsler bakfra ligger på toppen av ulykkesstatistikken. Hvis alle bilførere holdt en avstand tilsvarende tre sekunder til bilen foran, ville det trolig ført til en solid nedgang i antallet ulykker. Mange mennesker, familiene deres og samfunnet som helhet ville blitt spart for store omkostninger, sier Andreassen, som

Og bare for å ha nevnt det. Kjører du med for kort avstand til bilen foran, kan det medføre en bot på 7 250 kroner, pluss tre prikker i førerkortet dersom du blir stoppet av politiet.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer