Forvirrende om SUV og pigg fra NAF

KOMMENTAR: Skal vi tro Norges Automobil-forbund (NAF), bør SUV-eiere bruke piggdekk. Vi mener påstanden er upresis og på grensen til villedende.

Publisert
Sist oppdatert

NAF er med sine nærmere 500.000 medlemmer en stor og viktig organisasjon. Derfor må vi anta at mange lytter når organisasjonen gir råd. Ikke minst når organisasjonens synspunkter videreformidles i massemediene, slik det er tilfelle i denne saken.

Torsdag 6. november 2008 publiserte NAF følgende overskrift på sine nettsider: "Bruk pigg til SUV". I selve artikkelen underbygges overskriften blant annet med følgende påstander:

"Bremselengden blir betydelig lenger med piggfrie dekk kontra piggdekk. ... Dette skiller SUV'er fra andre personbiler der piggdekk og piggfrie dekk er tilnærmet like gode". "Nokians piggdekk hadde den korteste bremselengden, men det skilte 11 meter i bremsestrekning mellom piggdekk og piggfritt dekk fra Nokian. Dette understreker at piggdekk er best for SUV."

Vi har stor respekt for de store og grundige dekktestene NAF og deres medlemsmagasin Motor publiserer hver vår og høst. Disse testene er helt avgjørende for at norske bileiere skal ha noen mulighet til å orientere seg i dekkjungelen.

Vanligvis pleier imidlertid NAF å understreke at det ikke er mulig å gi noen entydig anbefaling i forhold til pigg eller piggfri. Rådet vi vanligvis får, er å vurdere eget bruksmønster og egne kjøreferdigheter og deretter gjøre en vurdering med utgangspunkt i de mange delresultatene som publiseres.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer