Fotgjengere svært utsatt i trafikken

Utgjør den tredje største ulykkesgruppen.

Svært mange fotgjengerulykker skjer nettopp i fotgjengerfeltene. Foto: Berit B. Njarga
Svært mange fotgjengerulykker skjer nettopp i fotgjengerfeltene. Foto: Berit B. Njarga Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Statens vegvesens ferske dybdeanalyse av dødsulykker på norske veier, viser at fotgjengere er en svært utsatt gruppe blant trafikantene. Vegvesenet har sett nærmere på samtlige dødsulykker i perioden 2005 til 2011, og fotgjengerulykkene utgjorde den tredje største ulykkesgruppen.

Trygg Trafikk tror en viktig årsak til dette, er at myke trafikanter er generelt mer utsatt ved ulykker.

– Som ubeskyttede, myke trafikanter får fotgjengere og syklister ofte alvorlige og dødelige skader når det skjer en ulykke, sier Kristin Øyen, kommiunikasjonssjef i Trygg Trafikk til DinSide, og legger til at dette ikke minst gjelder eldre fotgjengere.

– Seks av 15 omkomne fotgjengere i 2011 var over 70 år. Eldre fotgjengere er mer utsatt for å få alvorlige skader enn yngre personer, sier Øyen.

Farlige gangfelt

I løpet av de syv årene vegvesenet har sett på, har totalt 185 fotgjengere omkommet på norske veier.

Trygg Trafikk påpeker at svært mange fotgjengere blir påkjørt i gangfelt. Men i 2011 var det en kraftig nedgang i antallet omkomne fotgjengere i forhold til foregående år. Den samme tendensen ser man i de andre trafikantgruppene.

– Statens vegvesen har hatt en gjennomgang av farlige gangfelt de siste årene, og fjernet eller utbedret en del av de mest ulykkesutsatte krysningspunktene. Det bygges i tillegg ut gang- og sykkelveier som skiller myke trafikanter fra kjørende, og dermed reduserer risikoen for fotgjengerulykker, sier Øyen.

Hun oppfordrer fotgjengere om å ikke stole blindt på at bilene vil stoppe for dem, når de skal krysse veien.

– Undersøkelser har vist at mange fotgjengere tror de blir sett når de selv ser bilen.
Stopp opp før du krysser veien, for å forsikre deg om at bilførerne har forstått at det er det du har tenkt til å gjøre, understreker hun.

Les også: Denne stopper fartssynderne!

Vær forsiktig i mørket

En annen ting man bør være oppmerksom på som fotgjenger, er å bruke refleks i høstmørket. Sannsynligheten for at det går galt er større i høstmørket.

– Hele 36 prosent av de omkomne fotgjengerne i perioden 2005-2011 ble påkjørt i mørke, forteller Øyen, som også oppfordrer bilistene til å ta ansvar.

– Vær oppmerksom på fotgjengere, spesielt nå som høstmørket kommer. Vær ekstra oppmerksom og fokusert i byer og tettsteder der det også ferdes mange fotgjengere og syklister, understreker hun.

Les også: Svindyrt å kjøre på rødt lys

Oslo er verst

Ser man på statistikkene inndelt etter fylke, er det utvilsomt Oslo som har det største antallet fotgjengerulykker.

Statistikk DinSide har fått tilgang på fra Vegdirektoratet, viser at hele fem av de 15 fotgjengerne som omkom i trafikken i 2011, ble påkjørt i Oslo. Samtidig ble 22 fotgjengere hardt skadd i hovedstaden i fjor, mens 134 fikk lettere skader.

Også Hordaland er blant fylkene der mange fotgjengere blir rammet i trafikken. Akershus har også hatt flere dødsulykker enkelte år, men her blir langt færre fotgjengere skadet i trafikken enn i hovedstaden.

Finnmark, Nord-Trøndelag, Sogn og Fjordane og Aust-Agder er blant fylkene som utifra statistikken fremstår som tryggest for fotgjengere. Her har det relativt sett vært få fotgjengerulykker de siste fire årene, sammenliknet med resten av landet.

Les også: Disse dagene er det svært mange kollisjoner

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer