Fra 1. juli risikerer veisynderne flere prikker

Og sjansen for å ta verstingene på stedet øker.

SJEKKES: Slik skal politiet kunne sjekke om førere har prikker fra før. Foto: Per Ervland
SJEKKES: Slik skal politiet kunne sjekke om førere har prikker fra før. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dagens ordning har vært for mild, konkluderte regjerningen i mai, og annonserte ny prikkbelastningsordning som innføres fredag 1. juli.

Politiet er nå i ferd med å fase inn nytt utstyr som gjør det mulig å sjekke antall prikker på en gitt fører fra politibilen, og dermed eventuelt frata vedkommende førerkortet på stedet.

Her er boten du ikke bør vedta

Flere prikker for samme forseelse

Samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa og justisminister Knut Storberget lanserte ny prikkbelastningsordning overfor fremmøtt presse i mai.  Foto: Per Ervland
Samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa og justisminister Knut Storberget lanserte ny prikkbelastningsordning overfor fremmøtt presse i mai. Foto: Per Ervland Vis mer


De viktigste endringene er at forseelser som i dag straffes med én prikk, heretter vil straffes med to prikker. Overtredelser som i dag vil gi to prikker, skal straffes med tre prikker.

De to første årene etter at føreren har fått sitt førerkort vil vedkommede bli straffet med dobbel prikkbelastning ved forseelser. Én enkelt overtredelse vil altså kunne straffes med opptil seks prikker.

I dag mister man lappen når man får åtte prikker i løpet av en treårsperiode, med påfølgende tap av førerrett i seks måneder. Dette videreføres i den nye ordningen. Det betyr at verstingene raskere kommer til det punktet at de taper førerretten, og at nyslåtte sjåfører behandles strengere enn mer erfarne.

Ikke bare flere prikker: Lovendring skal gjøre det lettere å avsløre rusede bilister

Flere forhold gir prikker

Fra 1. juli vil man få prikker for dette:

  • For liten avstand til forankjørende (tre prikker)
  • Kryssing av heltrukne parallelle linjer (tre prikker)
  • Kjøring med ulovlig trimmet motorsykkel eller moped (tre prikker)
  • Manglende sikring av seg selv eller barn under 15 år (to prikker
  • Overstige fartsgrense med minimum 11 km/t der grensen er 60 km/t eller lavere og 16 km/t i 70-soner og høyere (minimum to prikker)
Her finnes den fulle oversikten over hva som medfører prikkbelastning (pdf), og hvor mange prikker ulike førere kan vente seg om de bryter reglene.

Du vil få varsel om du har rundet fire prikker (men ikke dersom siste prikktildeling også medfører beslag av førerkort). Prikkbelastningsordningen gjelder kun personer med norsk førerkort.

Nytt førerkort i sommer? Regn med lang leveringstid

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer