Frankfurt 2009: Et fyrverkeri av nyheter

Bilindustrien går gjennom en tøff tid – men det sporer åpenbart til kreativitet.

Rolls-Royce Ghost. Foto: Knut Moberg
Rolls-Royce Ghost. Foto: Knut Moberg Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bilmessen i Frankfurt er heller ikke i år noen revolusjon, men viser at tendensene vi har konstatert de siste årene forsterkes. Finanskrisen har hatt noen uheldige konsekvenser – for eksempel er verken Honda, Mitsubishi eller Nissan til stede i Frankfurt i år. Det er dyrt å stille på bilutstilling og for disse aktørene er nok Tokyo – om en drøy måned – og de amerikanske messene viktigere.

Ingen depresjon

Men totalt sett er det ingen depresjon å spore når vi vandrer gjennom messehallene i Frankfurt. Motgang sporer til innsats får vi tro, og kreativiteten er det ingenting å utsette på. På miljøfronten roer det seg litt; nå er det lite hysteri å spore, bare en målbevisst jobbing mot det som en dag skal bli et null-utslipps-transportsystem (puh!).

Storstilt elbilsatsing

Mest tydelige på akkurat det er Renault – og deres massive nærvær forklarer muligens at den japanske partneren Nissan ikke egentlig behøvde å stille opp. Intet mindre enn fire miljøvennlige konsepter maktet den franske produsenten – som den senere tiden har oppnådd svært lovende fremganger i diverse kvalitetsundersøkelser – å ryste ut av ermet. En av modellene, en batteridrevet familiebil, vil innen kort tid settes i produksjon og testes ut i Israel og Danmark. Minst 100.000 elbiler av denne typen skal der settes i drift med hjelp av infrastruktur som det California-baserte selskapet Better Place er i ferd med å få på plass (Hurtiglade-stasjoner og batteribytte-stasjoner).

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.