Fremtidens lysteknologi er her

Gassutladningslamper er ikke lenger hot. Nå er det bevegelige lyskastere og sidelykter som gjelder.

Publisert
Sist oppdatert

Gassutladningslamper, eller xenonlykter som de også kalles, er nå tilgjengelig i stadig flere bilmodeller. I løpet av det siste året har også mange premium-modeller fått såkalte bi-xenonlykter. I bi-xenonlyktene er både nær- og fjernlys basert på gassutladningsteknologi.

Men bilprodusentene gir seg ikke med det. Nå er det aktiv lysteknologi som gjelder. Både Audi, BMW, Lexus, Mercedes-Benz og Opel har nå lansert modeller som er utstyrt med nye og avanserte lykter. Hvorfor satses det så mye på ny lysteknologi for tiden?

Mange ulykker i mørke

Jo, fordi godt lys har like mye med sikkerhet å gjøre som kollisjonsputer, elektroniske stabilitetsprogrammer og automatiske beltestrammere. Synet er bilførerens viktigste sans og jo bedre en bilfører ser, jo lavere er risikoen for at en bilfører havner i en bilulykke. Ifølge Opel viser forskning at hele 40 prosent av alle dødsulykkene i Tyskland oppstår om natten - til tross for 80 prosent mindre trafikk på denne tiden av døgnet.

Eldre bilførere

Det er heller ingen hemmelighet at synet svekkes med alderen. Samtidig vet vi at den europeiske gjennomsnitts-sjåføren av demografiske årsaker blir stadig eldre. Godt lysteknologi blir dermed stadig viktigere i et trafikksikkerhets-aspekt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer