Berøringsskjerm og infotainment i bil:

Frifunnet for «mobilbruk»

En Porsche-sjåfør ble denne uken frikjent i tingretten for bruk av mobiltelefon under kjøring. Retten mener han nemlig kan ha betjent skjermen i bilen - noe som faktisk er lovlig.

KNAPPELØS: En mobiltelefon ble i vår forvekslet med berøringsskjermen i en Porsche Taycan. Foto: Rune M. Nesheim
KNAPPELØS: En mobiltelefon ble i vår forvekslet med berøringsskjermen i en Porsche Taycan. Foto: Rune M. Nesheim Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I mars i år ble en 47 år gammel Porsche-sjåfør fra Sandefjord bøtelagt for ulovlig bruk av mobiltelefon da han ble stoppet i en politikontroll, skriver nettstedet Motor.no.

Da mannen ikke godtok boten på 5000 kroner, tok politiet ham for retten for å få ham dømt.

PORSCHE TAYCAN: Dette er bilmodellen mannen kjørte, som ble stoppet av politiet. Foto: Rune M. Nesheim
PORSCHE TAYCAN: Dette er bilmodellen mannen kjørte, som ble stoppet av politiet. Foto: Rune M. Nesheim Vis mer

Oppsiktsvekkende dom

Tingretten frikjente imidlertid mannen, da de mener politikvinnen kan ha trodd at skjermen i Porschen var en mobiltelefon, skriver Motor videre.

«Retten viser særlig til at berøringsskjermen ikke er mye større enn en mobiltelefon, og at den er ved kneet og låret. Tiltaltes forklaring kan derfor ikke utelukkes», skriver tingretten.

Dommen er oppsiktsvekkende, for det er langt mellom hver gang bilister blir frikjent for mobilbruk, når påtalemyndigheten tar dem til retten. Samtidig er det mange som har ropt ut om at betjening av moderne bilers knappeløse infotainment-skjermer er minst like farlig under kjøring, som mobiltelefonen.

FARLIG: Lav høstsol og skitten frontrute er en dårlig kombinasjon. Ruten er som regel enda mer skitten på innsiden enn på utsiden. Video: Rune Korsvoll Vis mer

Stjeler oppmerksomhet

Senior kommunikasjonsrådgiver Nils Sødal i NAF mener det er viktig å ha alt fokus på å kjøre bil, når man sitter bak rattet.

– Distraksjoner gjør at du tar oppmerksomheten vekk fra den viktige oppgaven det er å kjøre, forklarer han til Dinside.

– Er skjermer i bilen noe bedre når de kan forveksles med mobiltelefoner?

– Selv om man har lov til å betjene skjermen i bilen når man kjører, er det lurt å begrense bruken. Skal du bruke navigasjonen, stiller du den inn før du kjører.

Kan tas likevel

Konstituert UP-sjef Roar Skjelbred Larsen forteller til Dinside at bruk av skjermen i bilen kan rammes av den generelle aktsomhetsregelen i vegtrafikkloven, paragraf 3.

– Alt bruk av forskjellig utstyr i bilen, som gjør at man tar blikket bort fra veien, kan medføre at man ikke får med seg nødvendig informasjon for å ferdes trygt i trafikken, forklarer han.

Det er sjåførens ansvar å overholde aktsomhetsregelen under kjøring.

– Vi forholder oss til dagens regelverk med hensyn til feil bruk av mobiltelefon, men det er åpenbart at betjeningsskjermer i bilene også kan stjele mye oppmerksomhet fra kjøring og utgjøre en fare på linje med feil bruk av håndholdt mobiltelefon, og derfor oppfordrer vi sjåførene om alltid å ha full fokus på kjøringen, sier Larsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer