Frikjent for mobilbot i kø

En kvinne sitter i en kø og tar opp telefonen for å lese en melding. En politimann ser dette og skriver en bot på 1700 kroner. Nå er hun frikjent i retten.

IKKE «UNDER KJØRING»: Når bilen sto stille i kø, kan ikke kvinnen ilegges bot for «bruk av håndholdt mobiltelefon under kjøring», mener Drammen tingrett. Illustrasjonsfoto: Colourbox
IKKE «UNDER KJØRING»: Når bilen sto stille i kø, kan ikke kvinnen ilegges bot for «bruk av håndholdt mobiltelefon under kjøring», mener Drammen tingrett. Illustrasjonsfoto: Colourbox Vis mer
Publisert

Hendelsen skjedde i Drammen i fjor sommer. Kvinnen, som ønsker å være anonym, forklarer at køen i Nedre Eikervei i Drammen sentrum stoppet helt opp. Motoren i hennes bil stoppet også, siden den har et automatisk stopp/start-system.

Hun tok da opp telefonen fra passasjersetet og trykket på ikonet for å starte å skrive en melding om at hun ble forsinket på grunn av køen. Før hun kom så langt begynte køen å bevege seg igjen. Hun la da ned telefonen igjen og konsentrerte seg om kjøringen.

Bot på 1700 kroner

En politimann som kom forbi observerte hendelsen og skrev en bot på 1700 kroner for bruk av mobiltelefonen under kjøring.

Han forklarer at han så kvinnen holde i telefonen mens bilen beveget seg. Siden kvinnen nektet å vedta boten, havnet saken i retten. Det er i forhandlingene i Drammen tingrett at de to partenes forklaringer framkommer.

Aktor hadde lagt ned påstand om en bot på 2000 kroner, 5000 kroner i saksomkostninger og inndragning av førerkortet i seks måneder på grunn av prikkbelastning.

FRIKJENT: I Drammen tingrett ble kvinnen frikjent, men politiet har anket dommen. Foto: Rune Korsvoll:
FRIKJENT: I Drammen tingrett ble kvinnen frikjent, men politiet har anket dommen. Foto: Rune Korsvoll: Vis mer

Tror på kvinnen

Drammen tingrett valgte imidlertid å tro på kvinnens forklaring. Retten legger til grunn at kvinnens bil sto stille i køen da hun tok opp telefonen fra passasjersetet for å lese en melding. Telefonen åpnet seg med ansiktsgjenkjenning. Kvinnen så deretter at køen fortsatt sto stille og trykket på ikonet for å skrive en melding. Hun ble da oppmerksom på at køen begynte å bevege seg igjen og la telefonen bort før hun begynte å kjøre. Køen sto stille i rundt ett minutt.

Ikke «under kjøring»

Retten skriver i sin domsslutning at vegtrafikkloven begrunner forbudet mot bruk av håndholdt telefon, at det foreligger økt ulykkesrisiko ved bruk av telefonen under kjøring. Retten anser imidlertid at ulykkesrisikoen er forholdsvis lav, og utvilsomt langt lavere enn under kjøring, når kjøretøyet står helt stille. Retten mener derfor at kvinnes bruk av telefonen ikke er nok til å komme inn under lovens definisjon av «under kjøring». For å komme inn under lovteksten «under kjøring» må bilen være i bevegelse, mener retten, og frikjente dermed kvinnen.

Politiet anker

Politiet har valgt å anke saken. Ingen av partene ønsker derfor å kommentere saken nå. Den skulle vært oppe til ny behandling fredag før påske, men er utsatt siden retten er stengt for slike saker for øyeblikket.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer