Hvor lenge kan man kjøre med piggdekk?

Fristen går snart ut, men føret avgjør

Se hvor lenge du kan beholde piggdekkene på bilen. 

FØREFORHOLDENE AVGJØR: Fortsetter det med kulde og snø, kan du trygt kjøre videre med piggdekk. Foto: NTB Scanpix
FØREFORHOLDENE AVGJØR: Fortsetter det med kulde og snø, kan du trygt kjøre videre med piggdekk. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I utgangspunktet er det straks ikke lenger lov til å bruke piggdekk i store deler av landet: På Statens vegvesen skriver de at piggdekk ikke er tillatt fra og med første mandag etter 2. påskedag, unntatt i Nord-Norge.

Men ingen regel uten unntak; du kan bruke piggdekk og kjetting utenom disse datoene dersom føret krever det.

Dersom det fortsatt er snø i store deler av landet, er spørsmålet gjerne: Hvor lenge kan man egentlig fortsette å kjøre med piggdekk?

- Nå er det nødvendig med vinterdekk

Når man kjører skal man være sikret veigrep. Og da bør man fortsette med vinterdekk, ifølge overingeniør Arne Island i Vegdirektoratet. Når det gjelder piggfrie dekk er det som kjent lov å kjøre med disse også på sommerføre.

- Man skal være sikret veigrep, og selv om det skulle det bli vinterføre midt på sommeren, så kan man bruke piggdekk, sier Island.

Altså er det uproblematisk å fortsette å kjøre med piggdekk hvis det eksempelvis fortsetter med nattefrost i tiden fremover, selv om det skulle være bare veier på dagtid.

- Jeg anbefaler at man følger med på værmeldingen og fortsetter med piggdekk hvis vær og føreforhold tilsier det, sier Island.

- Trafikksikkerheten er viktigst

Ifølge UP-sjef Runar Karlsen bør man kombinere piggdekkreglene med individuelle vurderinger og sunn fornuft.

Hvilke dekk du bør velge avhenger blant annet av hvor i landet du befinner deg og hvor du har planer om å kjøre i relativ nærmeste fremtid .

UP sier videre at de kommer til å håndheve reglene med godt skjønn i overgangsperiodene, og at hensynet til trafikksikkerheten vil være den avgjørende faktoren i det enkelte tilfellet.

Også Arne Island i Vegdirektoratet mener at det er sjelden man blir bøtelagt for bruk av piggdekk, med mindre man har det på bilen når det er åpenbart at det ikke er behov for det.

Artikkelen har vært publisert tidligere. Sist oppdatert 2. april 2018

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer