Frontruten må vaskes innvendig!

God sikt er alltid viktig, men nå om vinteren er det en kritisk faktor for trafikksikkerheten.

FARLIG FILM: Trafikkfilm på innsiden av frontruten gjør at sikten blir dårligere. Har du i tillegg slitt frontrute, kan du få et farlig optisk bedrag som i verste fall kan forårsake kollisjon. Foto: GENERAL MOTORS
FARLIG FILM: Trafikkfilm på innsiden av frontruten gjør at sikten blir dårligere. Har du i tillegg slitt frontrute, kan du få et farlig optisk bedrag som i verste fall kan forårsake kollisjon. Foto: GENERAL MOTORS Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange tenker ikke på at også innsiden av frontruten til bilen må vaskes, men det er like viktig å rengjøre innvendig som utvendig. Nesten én av tre i alderen 18 til 29 år vasker sjelden eller aldri frontruten innvendig viser en undersøkelse gjort for NAF.

På innsiden av frontruten legger det seg et belegg med trafikkfilm som ikke ses så godt før du får solen rett i mot, og da blir sikten veldig dårlig.

Trafikkfilm på glasset er et annerledes problem enn dugg. Hvordan du blir kvitt dugg på innsiden av frontruten, kan du for øvrig lese her.

Tenk for eksempel på at dette, kombinert med mørketiden vi nå er inne i, øker risikoen for å kjøre på dyr som forviller seg ut i veibanen.

Enkel løsning på stort problem

GIR SIKT-RÅD: Nils Sødal er kommunikasjonsrådgiver i NAF. Foto: NAF
GIR SIKT-RÅD: Nils Sødal er kommunikasjonsrådgiver i NAF. Foto: NAF Vis mer


– Klar frontrute er viktig for trafikksikkerheten, og en vask med varmt salmiakkvann vil raskt fjerne belegget. Det er enkelt å rengjøre den, og du vil se stor forskjell med en gang, sier kommunikasjonsrådgiver Nils Sødal i NAF. – Vasker du jevnlig unngår du å få farlig dårlig sikt i lav høst- og vintersol, fortsetter han.

I den andre enden av skalaen finner vi de over 65 år. Her svarer to av ti at de rengjør frontruten innvendig hver uke.

UNDERSØKELSE: Hvor ofte rengjør du frontruten innvendig? (Undersøkelsen er gjort av InFact for NAF)
 18-29 år30-44 år45-64 år+ 65 år
Ukentlig10,50 %1,20 %9,30 %22 %
Månedlig24,20 %25,10 %39,20 %47,20 %
Halvårlig30,10 %45,70 %33,90 %20,80 %
Årlig7,80 %14,60 %7,60 %3,80 %
Sjeldnere eller vet ikke27,50 %13,40 %10 %6,30 %


Siktproblemer er bare et av spesifikke vinter-utfordringer bilistene står overfor - se for eksempel her hva vi trenger veihjelp til om vinteren.

Slitte frontruter

Frontruten blir også slitt. Steinsprut, isskraping, vindusviskere, skitt og smuss gir slitasje og ruten bør sjekkes minst hver 80.000 kilometer.

Så: Sjekk frontruten!

Laboratorietester har påvist at en slitt og skadet frontrute kan gi et optisk bedrag på 10 meter i avstandsbedømming. Altså vil du tro at objekter er ti meter lenger unna enn de faktisk er. I mørket forsterkes denne effekten.

Enhvers plikt

– Forskriftene sier at «føreren skal sørge for å ha tilstrekkelig utsyn til alle sider, derunder påse at snø, is, dugg eller merke eller annen gjenstand ikke hindrer sikten eller virker forstyrrende». Det er hver enkelt sitt ansvar å sørge for dette, sier Sødal. – Reaksjonsevnen din blir dårligere når du ser dårlig. God sikt er en plikt.

Les også: Slik sikrer du barnet riktig.

– En slitt frontrute kan redusere førerens oppdagelsesavstand med 15 til 20 prosent ved mørkekjøring. Dette gir enda større risiko for å kjøre på en fotgjenger i veibanen som ikke har refleks, sier Jan Ivar Engebretsen, som også er kommunikasjonsrådgiver i NAF.

DinSide har tidligere påpekt at hele 36 prosent av fotgjengerpåkjørslene skjer i mørket.

Behøver ikke koste mye

GIR KLAR SIKT: En sitron kan være like effektiv som et dyrt rengjøringsmiddel. Foto: BERIT B. NJARGA
GIR KLAR SIKT: En sitron kan være like effektiv som et dyrt rengjøringsmiddel. Foto: BERIT B. NJARGA Vis mer


Generelt behøves det ikke spesielt stor innsats for å bedre sikten betraktelig på flere måter og dermed bedre trafikksikkerheten. Og anskaffelse av fancy spesialistprodukter har ikke mye for seg hvis man ikke har veldig spesifikke utfordringer.

For hvis du vil ha god sikt og kjøre trygt i vinterhalvåret, trenger du ikke ty til dyre produkter. Du kommer nemlig langt med tannkrem, oppvaskmiddel og sitron, skal vi tro skadeleder DNB Skadeforsikring Anne Stine Eger Mollestad.

Tannkrem på lyktene

Vintermørket gjør at god sikt er ekstra viktig, og blant annet kan skitt føre til duse frontlykter. Da kan faktisk tannkrem bidra til å løse problemet.

TANNKREM: Rimelig og effektiv forbedring av lysstyrken fra hovedlyktene. Foto: BERIT B. NJARGA
TANNKREM: Rimelig og effektiv forbedring av lysstyrken fra hovedlyktene. Foto: BERIT B. NJARGA Vis mer


- Hvis du for eksempel pusser lyktene med tannpasta så vil det gi deg bedre lysforhold, forteller Eger Mollestad.

Også Dag Edvardsen ved Norsk Automobilforbunds (NAF) tekniske avdeling, bekrefter at bruk av tannkrem er smart.

- Tannpasta inneholder «fint» slipemiddel, dette kan gi positiv virkning på hovedlyktglassene, og da spesielt plastglass, har Edvardsen tidligere sagt til Dinside.

Også slitte vindusviskere bidrar til å gjøre sikten dårlig. Disse bør derfor byttes ut ved jevne mellomrom. Vil du forelenge levetiden og bedre effekten, bør du gni vindusviskerne inn med sandpapir. Da vil de fungere bedre.

Følger du generelt de følgende reglene, vvil du ha bedre sikt over lengre tid:

Slik varer frontruta lengst mulig


Vil du selv sørge for at frontruta blir minst mulig slitt, bør du følge disse rådene:

  • Vask vinduspusserne hver gang du fyller drivstoff
  • Påse at du har gode vinduspussere
  • Bruk spylervæske hyppig
  • Kjør en runde med spyler og visker før du parkerer bilen
  • Bruk riktig og ren isskrape
  • Tørk av isskrapen for hvert ”skrapedrag”
  • Skrap bare i feltet som er rengjort av vinduspusserne
  • Bruk frontrutetrekk for å unngå å skrape is
  • Skift vinduspussere før de blir for slitte

Les også: Fått steinsprutskade på ruta? Da bør du finne frem teipen

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer