Frosten kan ta ruta selv i plussgrader

Finn frem isskrapene.

RIM PÅ RUTENE: Selv i plussgrader risikerer du at bilrutene fryser til. Foto: Colourbox.com
RIM PÅ RUTENE: Selv i plussgrader risikerer du at bilrutene fryser til. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Enkelte steder i landet er det allerede minusgrader nattestid, og her er det definitivt på tide å finne frem den nå sikkert godt gjemte og glemte isskrapen.

For selv om det ikke er minusgrader i luften der du bor, kan rutene på biler som står ute fryse ned også i plussgrader, skriver Storm.no.

– En bil stråler ut varme mye mer effektivt enn luften rundt et termometer, og temperaturen på glasset kan falle under null selv i varmegrader, forklarer Storm-meteorolog Martin Grønnevet i artikkelen fra vær-nettsiden.

Dermed kan luften som passerer bilvinduene kjøles så mye ned at den ikke klarer å holde på fuktigheten sin og rutene rimer.

Les også hvordan du blir kvitt innvendig dugg på bilrutene

Hver vinter blir flere stoppet

Hver vinter blir bilister stoppet med alt for dårlig sikt ut av rutene på grunn av manglende snø- og isfjerning. Og de risikerer ikke bare å få flere tusen kroner i forelegg, de kan også miste lappen.

Ifølge UP er hovedregelen at sjåføren skal ha skrapt hele området av frontruta som vindusviskerne rengjør, i tillegg til sidevinduene.

Mer fra Vegtrafikklovens forskrift om bruk av kjøretøy

Føreren skal sørge for å ha tilstrekkelig utsyn til alle sider, derunder påse at snø, is, dugg eller merke eller annen gjenstand ikke hindrer sikten eller virker forstyrrende.

Her er forskriften hos Lovdata


Sjåføren skal ha god sikt fra første meter, og det er ikke tilstrekkelig å få god sikt i løpet av noen minutter, ved hjelp av varmeapparat eller varmetråder.

Forståelig nok er det heller ikke nok å skrape et lite hull på midten av frontruta.

Derfor bør du tape frontruta etter steinsprut

De beste isskrapene

Den klassiske firkantede isskrapen fungerer godt.  Foto: Berit B. Njarga
Den klassiske firkantede isskrapen fungerer godt. Foto: Berit B. Njarga Vis mer


For å sikre deg god sikt, også nå tidlig på høsten, bør derfor isskrapen hentes frem. Isskrapen bør være god å holde, samtidig som plasten må være hard nok til at den faktisk fjerner den hardeste isen.

DinSide testet i vinter åtte ulike isskraper, og konklusjonen ble klar. Av de åtte ville vi gått for den velkjente og klassiske hvite, firkanten, eller en med håndtak fra Clas Ohlson.

Av nødløsningene vi forsøkte, fant vi at det gamle bankkortet var langt bedre å skrape med enn CD-coveret.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer