Alle trafikanter opplever til stadighet å bli tutet på, eller tute på andre trafikanter. Men hvordan er egentlig reglene?
Grunnkunnskapen til de fleste er at hornet skal brukes for å varsle fare. I realiteten blir det nok aller helst benyttet til å få utløp for frustrasjon ovenfor andre i trafikken - noe som ikke er innenfor, ifølge Utrykningspolitiet (UP).
I verste fall kan uvettig tuting føre til bot.
Taus trafikk
- Trafikkreglene i Norge har bygd på prinsippet om «taus trafikk», forklarer Politiadvokat Kristin Bjelkemyr-Østvang ved UP til Dinside.
- Det fremgår av trafikkreglenes § 14 at «unødvendig eller hensynsløs bruk av lyd- eller lyssignal er forbudt», og man har derfor sluppet den uhemmede bruk av lydsignal som du kan observere i enkelte land.
Det vil si at det per definisjon ikke er greit å tute på bilen foran, når den er sen ut av lyskryss.
- Det skal antakelig svært mye til før dette er innenfor, påpeker Bjelkemyr-Østvang.
Har blitt delt ut bøter
Politiadvokaten trekker frem et eksempel hvor en fiskehandler ble dømt for overtredelse av forbudet mot unødig signal ved at han hadde benyttet et særskilt horn for å varsle kundene om at fiskebilen var kommet.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger