Ny tyveri-trend

Frykter at denne skal bli moderne igjen

I Sverige er tyveri av dyre biler blitt et stort problem og bileierne har igjen begynt å kjøpe disse rattlåsene fra 80-tallet. Frykten er at denne tyveri-trenden nå skal spre seg til Norge.

INGEN SVENSKE-VITS: At den gamle jernstanga på rattet er blitt en populær julepresang i Sverige er ingen vits. Den får tyver med avansert elektronisk utstyr til å holde seg unna. Foto: Skruvat
INGEN SVENSKE-VITS: At den gamle jernstanga på rattet er blitt en populær julepresang i Sverige er ingen vits. Den får tyver med avansert elektronisk utstyr til å holde seg unna. Foto: Skruvat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De siste årene har tyveri av biler gått jevnt og trutt nedover i Norge. I vårt naboland i øst er situasjonen en annen.

Spesielt større og dyrere biler er populære hos tyvene. Mange forsvinner raskt ut av Sverige, ofte til land i Øst-Europa. Tyvene har spesialisert seg på å få tak i nøkler til bilene eller kopiere kodene til låser og startsperrer med avansert peileutstyr. På denne måten overvinner tyvene den avanserte tyverisikringen som finnes i moderne biler i dag.

Mange bileiere har derfor gått til innkjøp av den gamle gode jernstanga på rattet. Den får tydeligvis tyvene til å skygge unna og er blitt årets julegave i Sverige.

Gamle gode jernstanga

- Vi får rapporter fra butikken vår i Sverige som selger sikkerhetsutstyr om at den gamle gode låsestanga til å sette på rattet har blitt populær igjen. Salget har doblet seg hittil i år sammenliknet med i fjor, sier informasjonssjef Sigmund Clementz i If.

NOEN SEKUNDER: Med avansert utstyr fanger tyvene opp signalene fra bilnøkkelen din. Når det er gjort, tar det bare noen sekunder å åpne, starte og kjøre av sted med bilen. Foto: Colourbox
NOEN SEKUNDER: Med avansert utstyr fanger tyvene opp signalene fra bilnøkkelen din. Når det er gjort, tar det bare noen sekunder å åpne, starte og kjøre av sted med bilen. Foto: Colourbox Vis mer

Han mener denne 80-tallets måten å tyverisikre bilen på er like retro som hockeysveisen og Bik Bok-genseren.

Ifølge Clementz går tydeligvis tyvene forbi og konsentrerer seg heller om neste bil når de ser denne låsestangen montert på rattet.

Større problem i Sverige

- Det er litt rart å oppleve at det gode, gamle jernet på rattet slår det som i dag finnes av avansert, elektronisk tyverisikring av bilen. De elektroniske sperrene har til nå gjort det vanskeligere å stjele bilene. Det er noe av forklaringen på at antallet biltyverier har gått jevnt nedover i Norge de siste årene, tror Clementz.

Ifølge Clementz kan noe av forklaringen på at Sverige ikke har hatt den samme utviklingen være at svenskene tradisjonelt har noe større og dyrere biler enn oss og at det er enklere å få de stjålne bilene ut av landet, tror Clementz.

TIL NORGE?: - Foreløpig har vi bare hatt noen få tilfeller av denne tyven biltyveri i Norge og vi håer at den svenske trenden ikke sprer seg til oss, sier informasjonssjef Sigmund Clementz i If. Foto: If
TIL NORGE?: - Foreløpig har vi bare hatt noen få tilfeller av denne tyven biltyveri i Norge og vi håer at den svenske trenden ikke sprer seg til oss, sier informasjonssjef Sigmund Clementz i If. Foto: If Vis mer

Billig tyveri-sikring

- Tyveribandene har nå funnet måter å sette de høyteknologiske tyveri-sperrene ut av drift. I Norge har vi så langt bare hatt noen få tilfeller av tyver som bruker avansert utstyr for å fange opp koder til bilene. Så langt er det ikke noe stort problem her hjemme og vi håper at den svenske trenden ikke skal spre seg til Norge, sier Clementz.

Den manuelle rattlåsen, eller jernstanga om du vil, er typisk noe du får kjøpt i butikker som selger bildeler og -tilbehør og kan koste alt fra en hundrelapp til langt mer avhengig av hvor avansert og solid du vil ha det.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer