Kulda tapper batteriet

Frykter bråstopp i jula

Kulda i desember har tappet batteriet for strøm. I julehelga er det varslet mer kulde og NAFs gule engler frykter bråstopp for mange langs veien.

REKKER IKKE RIBBA: Kulda i desember har tappet batteriene for strøm og med ny kuldeperiode i julehelga, vil mange få problemer langs veien, frykter NAF veihjelp. Foto: Rune Korsvoll
REKKER IKKE RIBBA: Kulda i desember har tappet batteriene for strøm og med ny kuldeperiode i julehelga, vil mange få problemer langs veien, frykter NAF veihjelp. Foto: Rune Korsvoll Vis mer
Publisert

Allerede nå har de gule hjelperne til NAF og SOS Veihjelp hendene fulle med å hjelpe bilister som ikke får start på bilen eller som har fått stopp lang veien. Dårlige batterier er det store problemet om dagen.

Nå frykter bilbergerne at mange vil få problemer i julehelga når det er spådd en ny runde med sprengkulde over store deler av landet.

- Dersom folk skal være sikre på å komme fram i tide til ribbemiddagen på julaften eller familielunsjen første juledag, bør de gjøre noen med batteriet på bilen nå. Det er spådd en ny kuldeperiode fra fredag og vi frykter at det blir startproblemer eller bråstopp langs veien for mange som skal ut å kjøre denne jula.

Mange dårlige batterier

Det sier Petter Schøyen, som leder SOS Veihjelp og NAF Veihjelp i Oslo-området. Han har hjulpet bilister i nød i mer enn 30 år. Kulda som har vært over hele landet i desember, har allerede først til problemer for mange bilistene.

LANGTUR: - Mye småkjøring med bruk av varmen i setene, i rattet, i bakruten eller i frontruten, gjør at batteriet tappes for strøm. Nå bør du enten kjøre en langtur eller lade batteriet for å sørge for at det er nok strøm til kuldeperioden som er varslet i jula, sier Petter Schøyen, som leder SOS Veihjelp og NAF Veihjelp. Foto: Rune Korsvoll
LANGTUR: - Mye småkjøring med bruk av varmen i setene, i rattet, i bakruten eller i frontruten, gjør at batteriet tappes for strøm. Nå bør du enten kjøre en langtur eller lade batteriet for å sørge for at det er nok strøm til kuldeperioden som er varslet i jula, sier Petter Schøyen, som leder SOS Veihjelp og NAF Veihjelp. Foto: Rune Korsvoll Vis mer

- Våre veipatruljer har det svært travelt om dagen på grunn av de mange kuldegradene. Og det er batteriproblemer som går igjen. Kulda reduserer effekten på startbatteriet i bilen. Samtidig har mange mye småkjøring med bruk av alle elektriske varmere som finnes i moderne biler.

Schøyens beste tips

- Det betyr at bilen forbruker mer strøm enn det dynamoen klarer å lade tilbake på batteriet. Etter en stund fører dette til flatt batteri og startproblemer, sier Schøyen.

Hans beste tips for å unngå problemene er ganske enkle:

- Enten må du nå kjøre en langtur eller to. Da får bilen tid til å lade opp igjen batteriet. En annen måte er å gi batteriet en vedlikeholdslading med en hjemmelader. Den er svært enkel å bruke og koster bare noen hundrelapper i en rekvisitabutikk. Har du mye småkjøring, så dropp å skru på varmen i setene, i rattet, i bakruten og i frontruten. Alt dette stjeler strøm og gjør at batteriet sakte, men sikkert tømmes, forklarer veihjelp-sjefen.

EKSTRA LADING: Nå er tiden inne for å gi batteriet en ekstra opplading. Da unngår du stopp langs veien i jula. Foto: Rune Korsvoll
EKSTRA LADING: Nå er tiden inne for å gi batteriet en ekstra opplading. Da unngår du stopp langs veien i jula. Foto: Rune Korsvoll Vis mer

Et elbil-problem

Det som er overraskende for mange, er at problemet med flatt startbatteri er en minst like stort problem for elbiler som for bensin- og dieselbiler:

- Det er mange elbil-eiere som ikke vet at bilen deres har et slikt 12-volts batter i tillegg til det store batteriet som driver elmotoren. Vi må ofte ut å hjelpe elbileiere med defekt eller utladet startbatteri. De opplever at de ikke kommer inn i bilen eller at strømtilførselen fra det store batteriet til elmotoren ikke blir aktivert fordi startbatteriet er flatt, forklarer Schøyen.

Alle vet at du ikke får start på en bensinbil når batteriet er flatt. Akkurat slik er det på en elbil også.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer