Subsidier på tyske biler

Frykter bruktbilboom

VW ID. 3 blir 90.000 billigere som bruktimportert bil.

HODEPINE: Med store subsidier i Tyskland, kan det både bli stor bruktbiilimport, samtidig som økt salg kan gjøre det vanskelig å få nye biler til Norge. Forhandlerne og de private importørene blir de store taperne. Nye ID. 3 koster nesten 100.000 kroner mindre fra Tyskland enn den koster her hjemme. Foto: VW
HODEPINE: Med store subsidier i Tyskland, kan det både bli stor bruktbiilimport, samtidig som økt salg kan gjøre det vanskelig å få nye biler til Norge. Forhandlerne og de private importørene blir de store taperne. Nye ID. 3 koster nesten 100.000 kroner mindre fra Tyskland enn den koster her hjemme. Foto: VW Vis mer
Publisert

Det er få land i verden som har så store muligheter til å styre bilmarkedet som Norge. Det skyldes at vi har blant verdens høyeste avgifter på bil.

Derfor har vi mulighet til å gi lette, eller rett og slett ta bort avgifter på biler vi ønsker å selge mye av.

I andre land, som for eksempel vårt naboland Sverige, gir staten deg penger for å velge miljøvennlig.

- Der har vi sett at nye biler kjøpes med 60.000 i subsidier, blir satt på lager i seks måneder, for så å bli kjørt til Norge, sier Erik Andresen til BilNytt.no.

Nå innfører tyskerne samme system. De gir deg opptil 90.000 kroner dersom du kjøper miljøvennlig.

Rikignok får ikke alle bilmodeller være med på festen, men mange nok til at det vil være en trussel for vårt eget nybilsalg.

Under 700.000 kroner

De som kommer best ut er elbiler som koster under 40.000 euro. De får en «innovasjonsbonus». Staten betaler 6.000 euro og bilprodusenten 3.000.

VW ID 3 koster i billigste versjon 38.986,72 euro i Tyskland. Du får 9.000 euro i støtte for å kjøpe bilen og du kan trekke av 6.237,88 euro i merverdiavgift når du tar bilen ut fra Tyskland. På elbil betaler du ingen moms når du tar den inn i Norge.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer