Bobiler, vogner og yrkessjåfører

Frykter camping-kaos

Yrkessjåførene er forberedt på at campingturistene tar plassene deres. I verste fall ringer de politiet.

KAN IKKE PARKERES OVERALT: De som skal kjøre bobil eller med campingvogn har mange regler å sette seg inn i. Foto: NTB Scanpix
KAN IKKE PARKERES OVERALT: De som skal kjøre bobil eller med campingvogn har mange regler å sette seg inn i. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Som media har skrevet om en rekke ganger den siste tiden, er det ventet en stor oppsving i campingturismen på norske veier denne sommeren. Noen, som for eksempel Yrkestrafikkforbundet (YTF), går så langt som å kalle det for en eksplosjon.

Ifølge en undersøkelse fra Respons Analyse har hele 1,3 millioner nordmenn planlagt bilferie i sommer. Det betyr at problemstillingen med campingturister som opptar både vei, rasteplasser og døgnhvileplasser kan bli ekstra stor denne sesongen.

Har du lyst til å leie bobil, men har aldri vært inne i en, eller sett inn i en før? Bli med på denne kjappe omvisningen og se om dette er noe for deg. Vis mer

YTF er faktisk så bekymret at forbundet nå går ut og advarer medlemmene sine om bilferie-turistene og økningen av campingbiler og -vogner. De råder godssjåførene om å være ekstra påpasselige og tålmodige.

VENNLIG, MEN BESTEMT: Leder Jan Arne Laberget for YTF Logistikk oppfordrer medlemmene til å vise hensyn overfor uerfarne campingturister. Foto: YTF
VENNLIG, MEN BESTEMT: Leder Jan Arne Laberget for YTF Logistikk oppfordrer medlemmene til å vise hensyn overfor uerfarne campingturister. Foto: YTF Vis mer

– Det er viktig at vi tar hensyn til dette og holder oss profesjonelle. Dette er sjåfører som kjører en brøkdel av de kilometerne en yrkessjåfør gjør i løpet av et år, så de har ikke den samme erfaringen langs veiene som vi har, sier Jan Arne Laberget, som er leder for YTF Logistikk.

Kan ringe politiet

Hovedoppfordringen til YTF-lederen er at medlemmene deres skal ekstra tålmodig med bilene de deler veien med.

– Jeg har forståelse for at mange nok blir frustrerte over turistene langs veiene, noe det ofte er god grunn til. Samtidig er det begrenset hvor mye man får gjort med dette når man kjører. Derfor håper jeg både sjåfører, og de som bestiller transport, har forståelse for dette og viser litt ekstra tålmodighet i sommeren. Det er kanskje en klisjé, men vi må rett og slett være flinke til å dele veien, sier Laberget videre.

Når det kommer til raste- og døgnhvileplasser, anbefaler Arne Laberget å være vennlig i møte med turister som ikke har fått med seg reglene.

DØGNHVILEPLASS: Ser du et slikt skilt kan du ikke parkere bobilen eller campingvogna der.
DØGNHVILEPLASS: Ser du et slikt skilt kan du ikke parkere bobilen eller campingvogna der. Vis mer

– Vi vet det er en vanlig utfordring at campingturister opptar raste- og døgnhvileplasser som tilhører yrkessjåfører. Ofte skyldes dette bare uvitenhet hos turistene. Vår oppfordring er å forklare dem at dette er plasser som er reservert sjåførene, og på høflig vis be dem flytte seg. Hvis folk ikke flytter seg, har sjåførene faktisk rett til å tilkalle politiet, advarer Laberget.

Veitrafikkloven § 3 - Grunnregler for trafikk

Enhver skal ferdes hensynsfullt og være aktpågivende og varsom så det ikke kan oppstå fare eller voldes skade og slik at annen trafikk ikke unødig blir hindret eller forstyrret.

Vegfarende skal også vise hensyn mot dem som bor eller oppholder seg ved vegen.

Kilde: Lovdata.no

- Basiskunnskap

Norsk Bobil og Caravan Club (NBCC) tror imidlertid ikke det blir så mange flere campingturister på veiene våre, til tross for økt interesse. Mangelen på utenlandske turister er årsaken.

- Vi har ingen tall på hvor mange som kommer til å kjøre bobil eller bil og campingvogn her i sommer, men vi vet at det ikke vil bli turister fra Tyskland, Nederland og Danmark. Vi har derfor ingen grunn til å tro at antallet totalt vil være mye høyere enn tidligere år, forklarer fagsjef Anita Hokholt Engh i NBCC overfor Dinside.

Hun er likevel klar i oppfordringen til både rutinerte og nye campingturister om å følge de regler og retningslinjer som gjelder - og om ikke å ta seg til rette.

- Er det plasser som er reservert for andre veifarende, så må dette respekteres, sier Hokholt Engh bestemt.

- Når det gjelder det å sette seg inn i gjeldende regelverk, så bør alle som fører et motorkjøretøy sette seg inn i dette. Veitrafikklovens tredje paragraf bør være noe av basiskunnskapen for alle.

Norgesferie

Fortell hvilke steder man bør besøke når man er på norgesferie!

Del din favoritt

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer