Førerkort og vognkort til bobil og campingvogn

Frykter mange kjører ulovlig

Det er varslet et rekordantall bobil- og campingvogn-turister denne sommeren. Mange av dem vet ikke at de kjører ulovlig.

OVERVEKT: Eksperter frykter at det er mange som vil kjøre ulovlig med bobil og campingvogn denne sommeren, da de ikke har satt seg inn i hvor mye de har lov til å ta med seg. Mennesker, vann, grillutstyr sykler og mer teller med på den totale vekta. Foto: Shutterstock
OVERVEKT: Eksperter frykter at det er mange som vil kjøre ulovlig med bobil og campingvogn denne sommeren, da de ikke har satt seg inn i hvor mye de har lov til å ta med seg. Mennesker, vann, grillutstyr sykler og mer teller med på den totale vekta. Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det har etter hvert blitt skrevet noen sider om hvor populært det har blitt med bobil og campingvogn, denne sesongen. De siste årene har salget økt i jevn fart, før en velkjent corona-pandemi virkelig gjorde norgesferie på fire og åtte hjul enda mer aktuelt for de fleste nordmenn.

Med bobil eller campingvogn har man mange spennende ferie-alternativer, i et vakkert land med mange fine veier å kjøre på. Derfor er det mange som har brukt den siste tida på å spekulere på hvor de skal reise. Det er imidlertid én problemstilling mange av de ferske campingturistene har glemt:

Vekta!

Hvor tung nyttelast sier førerkortet ditt at du har lov til å kjøre med - eller hvor tungt sier vognkortet at din bil har lov til å dra på hengeren? Og hva er konsekvensene av lovbrudd?

Dette kan virke innviklet, men vi skal prøve å ta deg gjennom det.

Har du lov til å kjøre bobilen eller dra campingvogna?

Sjekk førerkortet ditt - hvor mye vekt tillater det deg å kjøre med?

Sjekk vognkortet - hvor mye totalvekt tillater kjøretøyet at du kjører med?

Kjøre med henger? Bruk Statens vegvesens tilhengerkalkulator.

Les mer om hva førerkortet tillater på Vegvesenets sider.

Sjekk nyttelasten

Seniorkonsulent og bilekspert Espen Johansen hos forsikringsselskapet Gjensidige tror det blir veldig mange som kommer til å kjøre ulovlig denne sommeren.

- Ja. Spesielt blant de som leier bobil. Mange slenger seg nok bare raskt innom Finn.no og leier seg for ei uke, forklarer han overfor Dinside.

Detaljen det er størst sjanse for å bomme på er nyttelasten. For hvem tenker over at grill, sykler og til og med barn har vekt som spiller inn på om du har overlast eller ikke?

- Vanligste førerkort for bil gir deg i utgangspunktet bare lov til å kjøre biler med totalvekt på 3,5 tonn. En familiefar med to-tre unger kjøper eller leier stort sett bobil i denne vektklassen. Problemet er da at han ikke får plass til sykler, kano og kone, eller kan fylle opp vanntanken uten å kjøre med overlast, forklarer Johansen.

- Nyttelasten på en slik familiebobil er i verste fall bare noen hundre kilo. Skal du også ha plass til spillvann, klær, mat og campingmøblene, får du lite spillerom med vanlig førerkort før det blir ulovlig, fortsetter han engasjert.

Førerkort-trøbbel

Mange av de nyere bobilene kan likevel få høyere totalvekt, men da er det andre ting som kan begrense lovligheten.

- Ta eventuelt en prat med selgeren om hva du ønsker at totalvekten skal være, for de aller fleste bobilene kan vektes opp. Mange av dem er bygd for 3850 kilo - en vektøkning på 350 kilo, forteller seniorkonsulenten.

Mange av bilene er dessuten godkjent for å registreres på totalvekt i overkant av fire tonn. Da er det ikke alltid nødvendig med tekniske endringer på bilen - kun vognkortet - og du har plutselig lov til å kjøre den - eller?

For, så var det førerkortet da. Klasse B gir deg nemlig ikke rett til å kjøre bil på over 3,5 tonn. Da må du ha førerkort for lett lastebil, klasse C1. Har du ikke klasse C1 på førerkortet er du dermed tilbake til start.

- Min påstand og erfaring er at de som kjører klasse B, med ganske stor sannsynlighet kjører med overvekt. Tenker du ikke over vekta på bilen, men fortsatt kjører klasse B, kjører du nok ulovlig, påstår bileksperten.

- Hva er verst?

- Det er kanskje to sider av samme sak.

UP stopper mange

Utrykningspolitiet (UP) er kjent med problemstillingen, og kontrollerer derfor alle de stopper.

- Hvert år er det flere som ikke er klar over eller hadde sjekket om de hadde lov til å kjøre med den hengeren de har på. Vi stopper også førere som kjører biler over 3.500 kg på førerkort klasse B, forteller UP-sjef Steven Hasseldal til Dinside.

- Det er mange som ikke er seg bevisst å sjekke om de har lov til å kjøre den bobilen de har kjøpt, eventuelt campingvogna eller båthengeren med den nye båten, fortsetter han.

Slik reagerer UP:

Feil førerkort:

  • Kjøreforbud.
  • 5.000 kroner i gebyr, ved første gangs overtredelse.

Overlast - bobiler under 3500 kilo:

  • Kjøreforbud fra første kilo over tillatt totalvekt på bobilen. Det betyr at du ikke kan kjøre videre før du har kvittet deg med overlasten.
  • Det gis ikke gebyr dersom du har mindre enn 500 kilo overlast.
  • Det blir politianmeldelse dersom du kjører med mer enn 500 kilo overlast på en bobil som veier inntil 3500 kilo.

Overlast - bobiler over 3 500 kilo:

  • Kjøreforbud fra første kilo over tillatt totalvekt på bobilen. Det betyr at du ikke kan kjøre videre før du har kvittet deg med overlasten.
  • Det gis ikke gebyr dersom du har mindre enn 500 kilo overlast.
  • Dersom du kjører med mer enn 500 kilo i overlast får du et gebyr på 2.000 kroner. I tillegg får du et tilleggsgebyr, avhengig av hvor mye overlast du har.

Henger også et problem

Espen Johansen er i likhet med UP-sjefen bekymret for nordmenns kunnskap om temaet henger og vekt. Du kan ikke nødvendigvis trekke tung henger, selv om det kan se slik ut i bilens vognkort.

Her er det enkle oftest det beste. Her er UP-sjefen og forsikringskonsulenten helt enige:

- Bruk tilhengerkalkulatoren til Vegvesenet. Finn registreringsnummeret på bil og henger, så ser du raskt hva du har lov til, oppfordrer de.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer