Storstilt testaksjon i Nord-Norge:

Frykter russisk trussel

Denne uken testes storstilt GPS- og jammeangrep i Norge-Norge.

JAMMEANGREP: På denne veistrekningen i Troms og Finnmark tester blant annet Vegvesenet og Forsvaret ut forsvar mot GPS-jamming. Foto: Ole Åsheim, Nordlys Lab
JAMMEANGREP: På denne veistrekningen i Troms og Finnmark tester blant annet Vegvesenet og Forsvaret ut forsvar mot GPS-jamming. Foto: Ole Åsheim, Nordlys Lab Vis mer
Publisert

– I gitte situasjoner kan Russland være en trussel.

Det forteller Magne Nilssen, prosjektleder for testarenaen Borealis i Statens vegvesen, til Dinside.

Statens vegvesen og Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) tester onsdag og torsdag denne uken hvilke konsekvenser som kan skje ved bruk av såkalte jammeangrep her i landet, sammen med ni andre aktører. En slik test har aldri blitt gjennomført i Norge før.

Utstrakt GPS-angrep

I løpet av høsten 2018, under militærøvelsen Trident Juncture, oppdaget flyselskaper, flyplasser og e-tjenesten en rekke tilfeller hvor elektroniske signaler fra Russland slo ut GPS-nettet.

– Vi har sett det i ganske omfattende utstrekning, fortalte tidligere sjef for Etterretningstjenesten Morten Haga Lunde til Aftenposten den gang.

Han bekreftet at det er et faktum, og at det slår inn på dagliglivet i Finnmark.

I 2019 ble det ved flere anledninger meldt om russisk GPS-jamming, som medførte at fly både i Norge og Finland mistet GPS-signal, skriver Fiskeribladet.

Hva er et jammeangrep?

Ved jammeangrep rammes GPS-systemene i kjøretøy og radiosignaler. De blir forstyrret eller blokkert.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer