Dette fokuserer politi og UP i dag:

Full fokus på trafikk­sikkerhet!

I dag er målet om at ingen skal bli drept i trafikken - i Norge og Europa.

VIL HA NULL DREPTE: I dag har politi over hele Europa fokus på sikkerhet i trafikken. Det vil også gjenspeiles i form av kontroller. Foto: NTB / Scanpix
VIL HA NULL DREPTE: I dag har politi over hele Europa fokus på sikkerhet i trafikken. Det vil også gjenspeiles i form av kontroller. Foto: NTB / Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Torsdag 26. september markeres «EDWARD» over hele Europa, dagen der ingen skal bli drept eller hardt skadd i trafikken. Det norske Utrykningspolitiet (UP) og politidistriktene bistår med kontroller over hele landet.

På tilsvarende tid i fjor skrev vi om UPs omfattende kontrolluke, med fokus på én spesiell dag: Prosjekt EDWARD - dagen da politi i hele Europa fokuserer på å at det ikke skal bli noen drepte på veien.

- Nå har vi kontroller over hele landet, sa Roar Skjelbred Larsen i Utryknings-politiet (UP) til Dinside den gangen.

EDWARD

 • En forkortelse for «European Day Without A Road Death».
 • Lansert av politiets europeiske nettverk (TISPOL) i 2016.
 • Markeres i en rekke land med arrangementer og aktiviteter.

Tre fokusområder

I dag er dagen der igjen. Nå roper imidlertid ikke den konstituerte UP-sjefen like høyt.

- For norsk politi og UP blir det en normal kontrolldag. Kontrollbildet blir det samme, med fokus på områdene vi av kunnskap kjenner til; fart, rus og uoppmerksomhet, som ofte er foranledning til vanlige ulykker, sier Skjelbred Larsen til Dinside.

KONSTITUERT UP-SJEF: Roar Skjerlbred Larsen. Foto: Utrykningspolitiet
KONSTITUERT UP-SJEF: Roar Skjerlbred Larsen. Foto: Utrykningspolitiet Vis mer

- Men dere hadde storkontroller i for på denne dagen ... ?

- Jada. Vi har spesiell oppmerksomhet på denne dagen. Men vi er de patruljene som er ute på veien. Kan godt hende det blir noen flere. Vi har lagt opp til det, sier den konstituerte UP-sjefen.

- Blir det ingen forskjell fra vanlig?

- Vi har samme kontrollaktivitet rundt omkring. Om det blir flere enn på onsdag eller på fredag kommer an på hvordan vi legger opp tjenesten, svarer han kryptisk.

Det blir flere kontroller

Roar Skjelbred Larsen er altså ikke like tydelig i kommunikasjonen i år, men erfaringsmessig og mellom linjene til den konstituerte UP-sjefen vet vi likevel at det trolig kommer til å bli en god del flere kontroller langs veiene over hele landet i dag.

- Ute i distriktene blir det kontroller, i tillegg til vanlig UP. Totalt sett vil det bli flere kontroller, men jeg vil ikke bruke tabloid uttrykk som« massiv kontrolldag». Det gjør jeg ikke.

- Men blir dette den største kontrollen deres i år?

- Nei. Det kan jeg ikke si. Vi har andre kontrolluker også, som «fartsuke» og «rusuke» og slikt, som kanskje har flere. Vi teller imidlertid ikke hoder. Det viktigste er å få fram budskapet om at vi jobber for null drepte i trafikken, sier Skjelbred Larsen.

- Vi hviler ingen dager. Det kan ikke bilistene gjøre heller. Hold fartsgrensene og kjør edru, så medvirker du til null drepte og vi slipper lidelser og tap av menneskeliv.

Uoppmerksomhet

 • Visuell:
  Se på noe annet enn veien /trafikken)
 • Fysisk /motorisk:
  Ta hendene fra rattet
 • Kognitiv:
  Ha tankene på noe annet enn kjøring
 • Auditiv:
  Lytte til noe eller noen, slik at oppmerksomheten ikke er på kjøringen

Vegvesenet

I forbindelse med prosjekt EDWARD oppfordrer også Statens vegvesen trafikantene om å være ekstra oppmerksomme i trafikken.

- Når du sitter bak rattet, er det viktig at du har oppmerksomheten rettet mot trafikken, og at hele sanseapparatet med deg. Øve på «å bare kjøre bil når du kjører bil», oppfordrer prosjektleder Rita Aarvold.

Tre av ti dødsulykker i trafikken skjer på grunn av uoppmerksomhet, viser tall fra Statens vegvesens ulykkesanalyser. Både det du gjør, ser, hører, føler og tenker kan ta oppmerksomheten din bort fra selve kjøringen, advarer de.

- VÆR OPPMERKSOM: Oppfordring fra prosjektleder Rita Aarvold i Vegvesenet til bilister på norske veier. Foto: Statens vegvesen
- VÆR OPPMERKSOM: Oppfordring fra prosjektleder Rita Aarvold i Vegvesenet til bilister på norske veier. Foto: Statens vegvesen Vis mer

- Det er lett å tenke at mobilen har skylda i uoppmerksomheten, men mobilbruk er bare en liten del av et langt mer sammensatt problem, mener Aarvold.

- Håndfri mobil er vel og bra, men heller ikke det er risikofritt. Vi heier litt ekstra på de som klarer å legge bort mobilen helt, og bestemme seg for å være helt til stede i kjøresituasjonen. Det krever øvelse, men vi vet at du kan klare det.

NYTT PROBLEM: I år har også sparkesyklene blitt en utfordring i trafikken. Foto: Kirsti Østvang
NYTT PROBLEM: I år har også sparkesyklene blitt en utfordring i trafikken. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Sparkesykler i trafikken

For å nå målet om null drepte og hardt skadde på veiene, mener altså Vegvesenet trafikantene må samarbeide og være til stede i trafikksituasjonen.

- Vi er mange som skal samarbeide på veien, både bilister og syklister, gående og sparkesyklende. I dette samspillet ligger det et enormt ansvar hos hver enkelt, et ansvar for at både du og de du møter kommer trygt fram, sier Aarvold.

Tenk, gjør, kjør! Ni tips til bilturen:

 1. Bestem deg for å være oppmerksom – øv deg på «bare» å kjøre bil når du kjører
 2. Ha det du trenger under kjøreturen lett tilgjengelig
 3. Sørg for at barna har det de trenger for en behagelig kjøretur
 4. Sørg for å spise før dere kjører. Ingen er tjent med en biltur med lavt blodsukker
 5. Er dere flere i bilen, så hjelp hverandre
 6. Legg bort telefonen. Koble den til bluetooth-anlegget før du kjører. Sett den eventuelt i «ikke forstyrr»-modus, eller bruk «Hold»-appen – en app som belønner dem som ikke rører mobilen under kjøring
 7. Still inn riktig radiokanal eller musikkliste
 8. Still inn GPS-en med riktig adresse
 9. Ta pauser underveis

Kilde: Statens vegvesen

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer