Parkering

Full forvirring her

Her krangler mange.

KRANGLING: Hvem har vikeplikt for hvem? Det er det mange som krangler om. Foto; Erik Johansen / NTB
KRANGLING: Hvem har vikeplikt for hvem? Det er det mange som krangler om. Foto; Erik Johansen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vikeplikt fra høyre er en hovedregel de aller fleste kjenner til. Av og til har man imidlertid vikeplikt for alle trafikanter; som det heter i trafikkreglene:

«Kjørende som kommer fra parkeringsplass, holdeplass, torg, eiendom, bensinstasjon, gågate, gatetun eller liknende område har vikeplikt for annen trafikant. Det samme gjelder den som kommer fra gårdsvei eller annen vei som ikke er åpen for alminnelig ferdsel, eller som svinger inn på kjørebanen fra veiens skulder.»

PASS PÅ: For at vindusviskerne skal vare lenge er det særlig to tabber du bør passe på å unngå. Video: Linn Merete Rognø. Vis mer

Høy temperatur

Men hvordan er det inne på selve parkeringsplassen? Her er det mange som er uenige, skal vi tro forsikringsselskapet If.

- Det er ofte krangling og uenighet om vikeplikt inne på parkeringsplassen når det skjer et uhell. Noen ganger er temperaturen svært høy, opplyser kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i en pressemelding.

Han opplyser om at det også her er vikeplikt som er hovedregel, men med et viktig unntak.

Du har nemlig vikeplikt for andre kjøretøyer når du starter opp bilen din og begynner å kjøre.

- Dette er det nok en del som ikke er klar over, sier han.

Første halvår i år fikk forsikringsselskapene meldt inn 16 053 karosseriskader på parkert kjøretøy, ifølge tall fra Finans Norge. I samme tidsrom i fjor var tallet 13 346 skader.

- Å kjøre rundt på parkeringsplass eller parkeringshus trenger like stor konsentrasjon og oppmerksomhet som når du er på motorveien. Selv om skadene og bulkene ofte er små, er det som regel bare et lite øyeblikks uoppmerksomhet som skal til.

Det har også vært en økning i ryggeulykker på 9 prosent de seks første månedene i år, sammenlignet med samme periode i fjor. Første halvår i år var det 9849 skadetilfeller ved rygging, mens det var 9033 i samme periode i fjor.

- Ved rygging skal du utvise særlig aktsomhet. I prinsippet vil du nesten uansett få skylden når du rygger. Hvis du ikke har god nok oversikt, står det i trafikkreglene at du må få hjelp av andre til å dirigere deg og få overblikk bakover. I dag har mange biler ryggekameraer og sensorer, men uansett hvor gode disse er, vil du som sjåfør alltid ha ansvaret, sier Clementz.

Dette irriterer

Det er er mye uenigheter og irritasjon blant bilister i trafikken. Tidligere i år gjennomførte Norstat en undersøkelse på vegne av Frende forsikring som viste at folk som bruker blinklys feil, er det som irriterer folk klart mest.

Dette irriterer mest

1.At blinklys ikke brukes riktig (32 prosent)
2.At bilister driver med andre ting mens de kjører (27 prosent)
3.At folk ikke følger fartsgrensen (13 prosent)
4.At vikeplikten brytes (7 prosent)
5.Feil kjøring i rundkjøringer (6 prosent)
6.Manglende fletting i kø (4 prosent)

(Kilde: Norstat/Frende

Rundkjøringer er også en het potet. Skal man blinke seg inn eller ikke? I en høyst uformell undersøkelse blant DinSides lesere. Av 28 331 som deltok, svarte 17 395 (61 prosent) at de blinker seg inn i rundkjøringer. 6967 (25 prosent) svarte nei og 3969 (14 prosent) svarte at de gjør begge deler (varierer).

Ifølge Statens vegvesen er det ikke et absolutt krav å blinke seg inn i rundkjøringer.

- Man skal bruke de samme reglene som i veikryss. I rundkjøringer handler det om å opptre på en måte slik at de rundt deg skjønner hva du skal gjøre, sa seniorrådgiver i vei- og trafikkjuridisk avdeling i Vegdirektoratet, Anette Hauge til DinSide da.

- Du skal blinke deg inn i rundkjøringa i tilfellene det kan gi god informasjon til andre trafikanter, slo hun fast.

De har også laget en veileder for kjøring av rundkjøring. Den finner du her.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer