Røde varsellamper

Full stopp når den røde lyser

En moderne bil har 30-40 varsellamper på dashbordet. Ikke alle er like viktige, men når en av disse tre røde lyser, må du stoppe umiddelbart.

RØDT BETYR FARE: Når en rød varsellampe tennes, er det noe som er alvorlig feil med bilen. Dette må du sjekke ut før du kjører videre. Foto: BMW
RØDT BETYR FARE: Når en rød varsellampe tennes, er det noe som er alvorlig feil med bilen. Dette må du sjekke ut før du kjører videre. Foto: BMW Vis mer
Publisert

Juleferien står for tur og med den gjerne en lang biltur hjem til familien eller avslappende dager på hytta. Alle har sett de mange varsellampene som lyser opp instrumentpanelet i bilen når tenningen slås på. Overraskende få vet hva varsellampene betyr.

En undersøkelse NAFs søsterorganisasjon i England gjorde blant sine medlemmer for et par år siden, avslørte at under femti prosent av de mannlige sjåførene og bare en tredel av kvinnene, vet hva varsellampene betyr. Det er kanskje ikke så rart, siden lampene er mange og har litt forskjellige symboler fra bilmerke til bilmerke.

Det finnes imidlertid en viktig hovedregel: Begynner en rød lampe å lyse under kjøring, betyr det at feilen er alvorlig og at du må stoppe umiddelbart og sjekke. Er lampen gul/oransje, betyr det at du har litt mer tid på deg og kan sjekke ut problemet når du kommer fram.

Dette er de tre viktigste varsellampene du må kjenne til før du legger ut på langtur i vinter.

For lite olje

Den røde lampen med en oljekanne er viktigst av alle. Når den tennes, betyr det rett og slett at motoren er i ferd med å gå tom for olje eller at oljetrykket i motoren er borte. Når denne lampa lyser er de bare en ting å gjøre: Stopp umiddelbart.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.