Elbilen Byton i 2020

Full stopp!

Tusenvis av nordmenn venter på den elektriske SUV-en Byton M-Byte. Det kan viser seg å ta lang tid.

FULL STANS: Den elektriske SUV-en Byton M-Byte ble vist fram på Aker Brygge allerede 29. juni for to år siden. Mange nordmenn har vist interesse, men nå har fabrikken stengt. Foto: Fred Magne Skillebæk
FULL STANS: Den elektriske SUV-en Byton M-Byte ble vist fram på Aker Brygge allerede 29. juni for to år siden. Mange nordmenn har vist interesse, men nå har fabrikken stengt. Foto: Fred Magne Skillebæk Vis mer
Publisert

Fra og med forrige uke - 1. juli - har det vært stille i elbilprodusenten Bytons lokaler i Kina. For mange er det trist, for det har vært knyttet store forventninger til det nye premiummerket - som er utviklet i et miljø bestående av tysk, amerikansk, japansk og kinesisk spisskompetanse.

Senest i januar ble modellen Byton M-Byte igjen vist på CES-messa i Las Vegas, hvor den tiltrakk seg enorm internasjonal interesse. Blant annet en 48 tommers infotainment-skjerm i dashbordet og overskrifter som «verdens mest underholdende bil» bidro til det.

Følgelig skal flere tusen nordmenn ha satt seg på ønskeliste for å kjøpe den elektriske SUV-en, som i utgangspunktet ble lovet til landet allerede i 2021.

Pressekonferansen og gjennomgangen av Byton M-Byte på CES 2020. Vis mer

Hva skjedde?

Men nå har altså Byton-fabrikken i Nanjing i Kina stengt dørene, og den vil neppe åpne igjen i løpet dette kalenderåret. Ifølge blant annet nettstedet The Verge har en talsperson for selskapet sagt at de i første omgang holder stengt i seks måneder - altså ut desember.

Det er framfor alt corona-viruset som for skylden for dette også.

- Viruset har skapt store vanskeligheter for Byton. Etter nøye overveielser og samtaler mellom våre aksjonærer og styret har vi besluttet å sette i gang en kriseplan fra 1. juli, for å redusere kostnadene og starte en strategisk omorganisering, sier Byton i en uttalelse.

Også de ansatte ved Bytons USA-kontor i Santa Clara, California, skal ha vært permittert en god stund allerede.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer