Unngår ladeangst med robot

Fullt batteri like raskt som å fylle tanken

Et svensk selskap har utviklet en robot som kan bytte batterier i elbiler på tre minutter.

ENKELT: Å bytte fra et utladet batteri til et fulladet, tar bare tre minutter ifølge selskapet som har funnet opp systemet. Video: PowerswapVis mer Vis mer
Publisert

Det svenske selskaper Powerswap, som holder til i Täby utenfor Stockholm, har tatt fram en prototype på et system som bytter batteri på elbiler.

Tanken er at du i stedet for å måtte stoppe å lade, bare kan kjøre innom en stasjon der en robot tar ut batteriet som er utladet og setter inn et nytt fulladet. Ifølge Powerswap tar hele operasjonen tre minutter.

For post og drosjer

Prototypen er bygget på elbilen Renault Zoe, som har fått ekstra batterikassetter montert under gulvet. Selskapets håp er i første omgang at drosjer, postbiler og distribusjonsfirmaer skal tenne på ideen.

Systemet kan nemlig ikke brukes på de elbilene som allerede finnes på veien i dag. I dem er nemlig batteriene fastmontert, og du må på verksted dersom noen av cellene i batteriet må byttes.

Powerswap planlegger å åpne et testanlegg i Stockholm i løpet av høsten.

Forsøkt tidligere

Det hører med til historien at et tilsvarende system, med batteri-bytte, er forsøkt tidligere. Det israelske selskapet Better Place bygget noen stasjoner for bytte av elbil-batterier i Danmark og Israel i 2012 og 2013.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer