VW-konsernet tilbakekaller 124.000 ladbare biler

Funn av giftige stoffer

VW-konsernet varsler nå at de kaller tilbake 124.000 elbiler og ladbare hybrider av merkene VW, Audi og Porsche.

FLERE MERKER: Tilbakekallingen gjelder 124.000 ladbare biler fra flere merker i VW-konsernet. Foto: VW
FLERE MERKER: Tilbakekallingen gjelder 124.000 ladbare biler fra flere merker i VW-konsernet. Foto: VW Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tilbakekallingen skjer etter at det er funnet spor etter det giftige tungmetallet kadmium i ladeutstyret til bilene. Hvor mange norske biler det berører er usikkert, men totalt har VW og Audi solgt nesten 58.000 slike biler her til lands siden 2013.

I tillegg til å kalle tilbake biler som allerede er ute på veiene, stopper VW utleveringen av nye biler av de aktuelle modellene, ifølge en talsmann for VW, som er sitert i det tyske magasinet Wirtschaftswoche.

I LADEREN: Det giftige materialet skal sitte i et relé i ombordladeren. Foto: VW
I LADEREN: Det giftige materialet skal sitte i et relé i ombordladeren. Foto: VW Vis mer

Talsmannen sier at man er i ferd med å avklare en tilbakekalling med Kraftfahrt- Bundesamt (KBA), som har myndighet til å pålegge bilfabrikkene å kalle tilbake biler når det oppdages alvorlige feil.

VW skal selv ha informert ansvarlige myndigheter 20. juli om at det var funnet et avvik som var utenfor regelverket for godkjenning av biler i EU.

Funn av kadmium

En materialkontroll har vist at det er 0,008 gram av det giftige tungmetallet kadmium i et réle i ladeutstyret til bilene. I materialrapporten som VW har fått fra underleverandøren av utstyret, skal det ikke være noen opplysninger om et slikt innhold. Delen som inneholder kadmium skal ifølge VW befinne seg i en innelukket boks.

– Vi har ennå ikke fått noen informasjon fra fabrikken om hva dette gjelder, hvilke modeller det angår og hva som vil skje når det gjelder tilbakekallingene, sier Anita Svanes, som er kommunikasjonssjef for VW i Norge. Hun vet heller derfor ikke hvor mange biler dette dreier seg om i Norge.

Elbiler og ladbare hybrider er storselgere for VW og Audi i Norge. Siden 2013 har VW solgt 32.777 elektriske Golf, i tillegg til 16.284 Passat og Golf med ladbart hybriddrivverk. Audi har solgt 8.508 ladbare hybrider, ifølge tall fra Opplysningsrådet for Veitrafikken.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer