- Gambler med barns bilsikkerhet

Hvert år blir opptil ti barn alvorlig skadet på grunn av dårlig sikring i bil. Foreldre bør straffes, mener overlege.

Publisert
Sist oppdatert

- Barn som er sikret som anbefalt, har overraskende lite skader. Mens barn som ikke sikres som anbefalt, eller ikke sikres i det hele tatt, har store skader som vil prege dem for livet. Vi snakker om alvorlige skader på hjernen, lammelser, og avhengighet av rullestol. Hvis disse pasientene er så heldige å overleve skadene etter ulykken, sier overlege Tor Einar Calisch til DinSide Helse.

Gi bøter

Overlegen ved barneintensivavdelingen ved Ullevål universitetssykehus mener at om lag halvparten av de skadde barna kunne kommet fra ulykken uten skader hvis de hadde vært sikret skikkelig.

- Barn som ikke sikres godt nok, har større risiko for alvorlige hodeskader. Årsaken er at barn har store hoder i forhold til kroppsvekt. Et umodent skjelett gjør også at vanlig voksen sikring ikke fungerer bra nok. Barn som sitter korrekt montert og vendt mot kjøreretningen, blir derimot vanligvis svært lite eller ikke skadd, understreker han.

Calisch mener at lovene må forandres slik at slik at det kun brukes bakovervendte seter opptil barnet er fire år.

- Politiet bør også gi bøter for hvert barn som ikke er forskriftsmessig sikret , og ikke ''samle-rabatt'' som en får i dag, sier han.

Det er viktig å tilpasse setet til barnets alder. FOTO: Trygg Trafikk
Det er viktig å tilpasse setet til barnets alder. FOTO: Trygg Trafikk Vis merLes også: Sikring av barn
Her i Norge er det påbudt å sikre barn med spesielt utstyr til de er 135 cm høye, eller passerer vektgrensen på 36 kilo. Sikkerhetsekspert Unni Knutli i Trygg Trafikk er enig med Calish i at vi bør bli flinkere til å sikre barna våre.

- Generelt sett er nordmenn flinke til å sikre barn på lengre turer, men det er ikke alltid at de er sikret på best mulig måte. Tellinger Trygg Trafikk har gjennomført, viser at bare seks av ti er det, sier Knutli til DinSide Helse.

Kontroller utført av politiet viser dessverre at altfor mange kjører usikret, spesielt på korte turer.

Les mer om ulike sikringsmetoder her

Bakovervendt sete

Trygg Trafikk anbefaler at småbarn sikres bakovervendt så lenge som mulig, helst til de er over fire år og går over til neste vektklasse.

- Det er dessverre ikke alle som følger dette til tross for at det er 80 prosent sikrere å ha barna bakovervendt. Ved å snu setet for tidlig vil man ved en eventuell kollisjon få større skader på nakken siden man får overstrekk, sier hun.

Årsaken er at små barn ikke har utviklet kropp til å tåle det samme som større barn. Det er livsfarlig å plassere et barn i forsetet med airbag. Anbefalt høyde for å sitte i forsetet der airbag er montert er 140 cm.

Les også: Trodde du ungen var sikrest her

Fest løse ting

Når det gjelder sikring av last og pakking av bil er det viktig å tenke på at for tung eller feil lastet bil kan føre til dårligere kjøreegenskaper.

- Å ha løse gjenstander i bilen kan være farlig for alle og vil kunne få fatale konsekvenser for den som blir truffet. Et fotoapparat eller en brusflaske vil veie det mangedobbelte idet den treffer ved en oppbremsing, understreker hun.

Man skal avpasse farten etter forholdene og tenke på sikkerheten for alle i bilen og også de som er utenfor. For å unngå bilsyke er det viktig å unngå full fart og kraftige oppbremsinger.

- Ta deg god tid når du har ferie. Legg inn stopp og pauser slik at alle får beveget seg litt. Da oppnår man også større sikkerhet ved at sjåføren blir mer opplagt og unngår å falle i søvn, oppfordrer hun.

Les også: Slik forebygger du reisesyke

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer