- Gambler med barns bilsikkerhet

Hvert år blir opptil ti barn alvorlig skadet på grunn av dårlig sikring i bil. Foreldre bør straffes, mener overlege.

Publisert
Sist oppdatert

- Barn som er sikret som anbefalt, har overraskende lite skader. Mens barn som ikke sikres som anbefalt, eller ikke sikres i det hele tatt, har store skader som vil prege dem for livet. Vi snakker om alvorlige skader på hjernen, lammelser, og avhengighet av rullestol. Hvis disse pasientene er så heldige å overleve skadene etter ulykken, sier overlege Tor Einar Calisch til DinSide Helse.

Gi bøter

Overlegen ved barneintensivavdelingen ved Ullevål universitetssykehus mener at om lag halvparten av de skadde barna kunne kommet fra ulykken uten skader hvis de hadde vært sikret skikkelig.

- Barn som ikke sikres godt nok, har større risiko for alvorlige hodeskader. Årsaken er at barn har store hoder i forhold til kroppsvekt. Et umodent skjelett gjør også at vanlig voksen sikring ikke fungerer bra nok. Barn som sitter korrekt montert og vendt mot kjøreretningen, blir derimot vanligvis svært lite eller ikke skadd, understreker han.

Calisch mener at lovene må forandres slik at slik at det kun brukes bakovervendte seter opptil barnet er fire år.

- Politiet bør også gi bøter for hvert barn som ikke er forskriftsmessig sikret , og ikke ''samle-rabatt'' som en får i dag, sier han.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer