Garantien: din eneste rettighet?

I går kunne du lese om svært sprikende lakk -og rustgarantier i bilbransjen, hvor de dårligste kun gir tre års rustgaranti, og ett års lakkgaranti. Men hvis du oppdager skaden etter denne tiden: har du da ingen rettigheter?

Garantien: din eneste rettighet?
Publisert

Det er klart at når du kjøper en vare som er såpass dyr som det en bil tross alt er, forventer du at den skal være med deg uten vesentlige feil og mangler lengere enn ett eller kanskje tre år. Da skal du vite at dine rettigheter gjennom garantiene er andre enn, og kommer i tillegg til, de rettighetene du automatisk får som forbruker, gjennom kjøpsloven.

Kjøpsloven gjelder uansett

Uansett hvor gode eller dårlige garantiordninger de ulike bilmerkene tilbyr, har du fremdeles reklamasjonsrett gjennom kjøpsloven, som gir deg fem års klagefrist på kapitalvarer. Dette betyr at hvis du kjøper en bil med for eksempel tre års rustgaranti, og du ikke oppdager skadene før etter fire år, så kan du fremdeles klage på produktet i henhold til kjøpsloven. Samme hva som står i en garanti, så gjelder fremdeles kjøpsloven.

Feil og mangler

Kjøpsloven stiller selvfølgelig visse begrensninger for klageretten. Som nevnt ovenfor må du klage innen rimelig tid etter at du oppdaget skaden, og fristen på biler er fem år. Det kjøpsloven beskytter mot, er feil og mangler på produktet. Produktet -- i dette tilfellet bilen -- er mangelfull hvis den ikke er som du kan forvente av et tilsvarende produkt. Feilen eller mangelen må imidlertid kunne spores tilbake til kjøpstidspunket; du kan altså ikke klage på skader som oppstår på grunn av unormal slitasje eller ukorrekt bruk.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer