Riktig i lyskryss

Gasse eller bremse på gult?

Mange sier at de har opplevd farlige situasjoner fordi noen har kjørt på gult lys. Men hva skal du egentlig gjøre når lyset skifter til gult? Gasse eller bremse?

STOR USIKKERHET: Undersøkelsen viser at det er stor usikkerhet om hva man skal gjøre når lyset skifter til gult. Noe sier «kan kjøre», mange sier "helt forbudt å kjøre". Foto: Shutterstock/NTB
STOR USIKKERHET: Undersøkelsen viser at det er stor usikkerhet om hva man skal gjøre når lyset skifter til gult. Noe sier «kan kjøre», mange sier "helt forbudt å kjøre". Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

–En undersøkelse Ipsos har gjort for Gjensidige, viser at det er stor forvirring om hva man skal gjøre når grønt blir til gult i et lyskryss. Hele 38 prosent svarer at det er lov å kjøre på gult så lenge en rekker inn i krysset eller over krysset før det blir rødt. Men 20 prosent mener at det aldri er lov å kjøre på gult.

– Dette er faktisk ikke helt korrekt. Når grønt skifter til gult, betyr det at kjørende skal stanse. Men, hvis du har nådd så langt frem at stans ikke kan skje uten fare, har du lov til å kjøre videre, sier Pål Rune Eklo, kommunikasjonssjef i Gjensidige.

Farlige situasjoner

I undersøkelsen svarer 29 prosent at de har opplevd farlige situasjoner i trafikken fordi de selv eller andre har kjørt på gult lys.

– Dette er et tydelig bevis på at en del bilister eller fotgjengere spiser av sikkerhetsmarginen som skal sørge for at krysset er tomt, og utsetter seg selv og andre for fare, sier Eklo. Passering i siste øyeblikk kan føre til farlige situasjoner med kryssende trafikanter, særlig hvis du har stor fart gjennom krysset.

Kan gi bot

Å kjøre på gult lys gir ikke nødvendigvis bot, men gir du derimot gass mot krysset for å komme gjennom, kan det resultere i en reaksjon fra politiet. Kjøring på rødt lys gir en bot på 7250 kroner og tre prikker i førerkortet. Er du i tillegg uheldig å kollidere eller kjøre på noen, kan også forsikringserstatningen ryke.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer