General Motors er konkurs

Håpet er at en levedyktig fugl føniks vil stige opp fra asken om bare tre måneder...

General Motors er konkurs
Publisert
Sist oppdatert

Den amerikanske bilgiganten General Motors, som lenge var verdens største industriselskap og enda lenger verdens største bilprodusent, er konkurs.

Fra gjeld til aksjer

Konsernet er altså ute av stand til å betale sin gjeld og har begjært seg selv konkurs under det såkalte kapitel 11 (i amerikansk konkurslovgivning, "Bankrupcy Code"), det vil si at konkursboet er under beskyttelse av amerikansk føderal lov, og at en dommer avgjør hvordan boet skal realiseres. I stor grad vil det dreie seg om at kreditorene vil måtte avfinne seg med at deres utestående blir omgjort til eierandeler i selskapet som eventuelt vil oppstå når konkursforhandlingene er gjennomført.

Statlig men privat...?

President Barack Obama har uttalt at et gammelt GM er dødt men at et nytt GM vil gjenoppstå. Staten går inn i GM med 60 % men Obama benekter at det dreier seg om noen nasjonalisering. Han hevder at et privatrettslig styre skal ha oversynet med selskapet.

Styrt omstrukturering

Underveis vil mange verdier måtte avskrives og mange arbeidsplasser gå tapt, men håpet er at det nye, mer kompakte firmaet vil ha den soliditeten og det grunnlaget som skal til for å vokse og bidra til å skape en helt ny og fremtidsrettet amerikansk bilindustri.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer