Genialt fra Toyota

Etter å ha testet Toyota Prius Plug-in Hybrid oppleves "normale" biler som latterlig gammeldagse.

Foto: Jogrim Aabakken
Foto: Jogrim Aabakken Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi er blant dem som har skrytt mye av tredje generasjon Toyota Prius, som ble lansert her i landet i fjor høst. Takket være et svært avansert og meget velfungerende samarbeid mellom en spesiell bensinmotor, et stort batteri og en elektromotor, kan Prius III skilte med et forbruk på 0,39 liter bensin per mil. Dette innebærer et CO2-utslipp på bare 89 gram per kilometer.

Globalt - og lokalt

Men Prius er ikke bare en god nyhet for det globale miljøet. Fordi Prius har bensinmotor - og ikke en dieselmotor - er den også svært snill mot det lokale miljøet den ferdes i. For det første inneholder ikke Prius-avgassene de skadelige PM-partiklene overhodet, for det andre er utslippene av nitrogenoksid (NOx) ekstremt lave, nærmere bestemt 0,0058 gram per kilometer.

Til sammenligning slipper en splitter ny dieselmotorisert Toyota Avensis sedan ut 0,14 gram NOx per kilometer - rundt 24 ganger så mye. Og Avensis er overhodet ikke blant de verste NOx-forurenserne på markedet.

Elektrisk drift

Ikke nok med det. Prius kan nemlig også skilte med en EV-knapp (Electric Vehicle). Når føreren trykker på denne, vil Prius - avhengig av aktuell batterikapasitet - kunne kjøres på ren batteridrift inntil 2 kilometer, for eksempel i kø. I elektrisk modus er Prius like lokalmiljøvennlig som en elbil. Det betyr at den ikke belaster miljøet med lokal forurensing overhodet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer