Elektrisk pickup

Gir strøm til huset ditt i tre dager

Etter at Tesla lanserte sin elektriske Cybertruck, kommer andre etter. Verdens mest solgte pickup, Ford F-150, blir nå en smart elbil.

KAN LEVERE STRØM: Ford F-150 Lightning lader ikke bare raskt, den kan også levere nødstrøm til huset ditt når strømnettet er nede. Foto: Ford
KAN LEVERE STRØM: Ford F-150 Lightning lader ikke bare raskt, den kan også levere nødstrøm til huset ditt når strømnettet er nede. Foto: Ford Vis mer
Publisert

Ford F-serie med store pickuper har vært i salg helt siden 1948. I mange år har den vært den mest solgte bilen i USA, med salgstall rundt en million i året. Store og sterke bensinmotorer har vært kjennemerket, men nå kommer F-150 som ren elektrisk pickup. Lightning, som den skal hete, blir sterkere og smartere enn noen tidligere pickup-er, lover Ford.

De første bilene ruller ut av Rouge-fabrikken utenfor Detroit, den samme fabrikken der Henry Ford bygget berømte T-Ford på starten av 1900-tallet, allerede neste år. I første omgang er bilen beregnet på det amerikanske markedet.

ARBEIDSHEST: Den elektriske pickup-en er også et skikkelig arbeidsjern, med mulighet for å trekke henger på 4500 kilo. Legg merke til bagasjerommet foran. Foto: Ford
ARBEIDSHEST: Den elektriske pickup-en er også et skikkelig arbeidsjern, med mulighet for å trekke henger på 4500 kilo. Legg merke til bagasjerommet foran. Foto: Ford Vis mer

Sterkeste noen gang

- Med en motor på 563 hester, over 1000 newtonmeter dreiemoment og 0-100 km/t på 4,5 sekunder, blir F-150 Lightning sterkere og raskere enn noen annen pickup vi har bygget, forteller Ford-sjef Jim Farley. Han forsikrer at den også er en solid og tøff bruksbil på samme måte som de andre pickup-ene i F-serie.

Lightning får firehjulstrekk som standard, den tar 900 kilo nyttelast og trekker henger på 4500 kilo. Undersiden av bilen er forsterket med metallplater for å beskytte batteri, motor og drivverk under kjøring i tøft terreng.

Rekkevidde 480 km

Pickup-en kommer med to batteripakker, der den største skal gi en rekkevidde på opptil 300 miles eller 480 kilometer. Det mest spennende er kanskje at bilen kan sende strømmen begge veier. Den kan lade 87 kilometer rekkevidde på 10 minutter på en rask hurtiglader.

TIL NORGE?: I første omgang skal F-150 LIghtning ut på det amerikanske markedet. Det skjer neste år. Ford har ennå ikke sagt noe om når en europeisk utgave eventuelt kan være klar. Foto: Ford
TIL NORGE?: I første omgang skal F-150 LIghtning ut på det amerikanske markedet. Det skjer neste år. Ford har ennå ikke sagt noe om når en europeisk utgave eventuelt kan være klar. Foto: Ford Vis mer

Men den kan også gi nødstrøm til huset ditt. Den største batteripakken har nok strøm til å forsyne huset ditt i tre dager dersom strømmen blir borte. Den kan også gi strøm til verktøy eller andre strømkrevende produkter når du ikke er i nærheten av et strømnett.

330 000 kroner

Av andre smarte ting, kan bilen angi vekten på lasten du har bakpå og samtidig beregne hvilken rekkevidde du får med last.

Ford oppgir at startprisen på F-150 Lightning (med den lille batteripakken som gir 380 kilometers rekkevidde) blir 39 974 dollar. Det tilsvarer rundt 330 000 kroner.

Om eller når bilen eventuelt kommer til Norge har Ford foreløpig ikke sagt noe om. Det avhenger blant annet av at ladesystemer, navigasjon og likende blir tilpasset europeiske standarder.

- Dette ville helt klart være en spennende bil for oss, men for nå er det ingen direkte planer om salg i Europa. F-150 Lightning er produsert for det amerikanske markedet, men F-150 Lightning sammen med Mustang Mach-E og E-Transit er de fremste eksemplene på Fords massive globale elektrifiserings-strategi, sier informasjonssjef Anne Sønsteby i Ford Motor Norge.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer