Kilometerstand ikke lenger åpen informasjon

Gjemmer kilometerstand

Kilometerstand som blir rapportert inn til Statens vegvesen ved EU-kontroll vil fra august ikke lenger ligge åpent tilgjengelig på nett.

MINDRE TILGJENGELIG: Man kan fortsatt lese av kilometerstand i bilen, men nå fjerner Statens vegvesen den åpne informasjonen om kontrollert kilometerstand som blir meldt inn etter EU-kontroll. Foto: Øystein B. Fossum
MINDRE TILGJENGELIG: Man kan fortsatt lese av kilometerstand i bilen, men nå fjerner Statens vegvesen den åpne informasjonen om kontrollert kilometerstand som blir meldt inn etter EU-kontroll. Foto: Øystein B. Fossum Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kilometerstand som blir rapportert inn til Statens vegvesen ved periodisk kjøretøykontroll - på folkemunne kalt EU-kontroll - vil ikke lenger ligge åpent tilgjengelig på nett. Det melder Vegvesenet i en pressemelding onsdag.

Endringen skal skje allerede i løpet av august måned i år.

- Når man skal kjøpe et brukt kjøretøy, er kilometerstanden på kjøretøyet viktig informasjon. Derfor vil den fortsatt være tilgjengelig for enkeltoppslag, men du må være innlogget på dinside på Vegvesenets hjemmesider for å hente ut dette, sier Monika Omholt i Statens vegvesen.

Tilgjengelig bak innlogging

Dermed vil det altså være mulig å hente ut kilometerstanden på bilen eller kjøretøyet du for eksempel er interessert i å kjøpe. Årsaken til at informasjonen blir flyttet bak innloggingsmur, er at et kjøretøys kilometerstand blir sett på som en personopplysning.

Datatilsynets vurdering er at slike data ikke bør være åpent tilgjengelig for tredjeparter. Det er flere aktører som sammenstiller informasjon om kilometerstand og annen informasjon i ulike apper og nettsider, melder Vegvesenet.

Etterspurt informasjon

Omholt sier de er klar over at opplysninger om kjøretøys kilometerstand er svært etterspurt informasjon, men at de ikke kan gå på akkord med personvernet. Derfor velger de fra august av å fjerne disse dataene fra de nedlastbare datasettene, som tredjeparter bruker.

- Ved å legge opplysninger om kilometerstand bak innlogging ivaretar vi publikums behov for å kunne sjekke kilometerstand på en bil, for eksempel i forbindelse med bruktbilkjøp, forklarer hun.

Opplysninger om kilometerstand vil bli gjort tilgjengelig bak innlogging i en ny tjeneste, som skal lanseres i august. Når denne tjenesten er lansert vil Vegvesenet samtidig fjerne opplysninger om kilometerstand i kjøretøyopplysningene, som ligger åpent for enkeltoppslag på hjemmesidene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer