- Gjennomsnittsmålingene har stor virkning

Gjennomsnittsmålinger av fart på norske veier har svært positive resultater, ifølge TØI-rapport.

OMSTRIDT, MEN VIRKER: Etter fem år med såkalt streknings-ATK, tyder en fersk rapport fra Transportøkonomisk Institutt på at det var en god idé. Foto: STATENS VEGVESEN
OMSTRIDT, MEN VIRKER: Etter fem år med såkalt streknings-ATK, tyder en fersk rapport fra Transportøkonomisk Institutt på at det var en god idé. Foto: STATENS VEGVESEN Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De første norske strekningene med automatiske gjennomsnittsmålinger - eller streknings-ATK som det også kalles - kom i 2009. Det startet forsøksvis med E18 i Bamle i Telemark og E6 ved Dovreskogen, og siden den gang har mange flere strekninger kommet til.

På forespørsel fra Vegdirektoratet har Transportøkonomisk Institutt (TØI) gjennomført en undersøkelse for å måle effekten av streknings-ATK.

Resultatet er en grundig rapport basert på anerkjente statistiske metoder og ganske kompliserte formler - spesielt interesserte finner lenke til den nederst i saken.

- Rapporten bekrefter at strekningsvis fartsmåling er et godt virkemiddel for å redusere tallet døde og hardt skadde i trafikken, sier fagdirektør Finn Harald Amundsen i Vegdirektoratet ifølge Vegvesenets hjemmesider.

Er du av dem som tror speedometeret viser ti prosent for mye? Da bør du lese dette!

Alvorlige ulykker mest ned

Hva synes du?

Er du for eller mot gjennomsnittsmålinger? (Avsluttet)
Mot(64%) 4149
For(32%) 2037
Vet ikke(4%) 268
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.
HOLDER SEG I SKINNET: Gjennomsnittsmålinger er sannsynligvis kommet for å bli. Foto: COLOURBOX
HOLDER SEG I SKINNET: Gjennomsnittsmålinger er sannsynligvis kommet for å bli. Foto: COLOURBOX Vis mer

ATK i Norge

Fotobokser (ATK) ble introdusert i Norge i 1988 som et tiltak på spesielt ulykkesutsatte strekninger. I 2009 ble streknings-ATK, som måler farten mellom to fotobokser, tatt i bruk. I dag finnes det om lag 370 fotobokser på det norske vegnettet, mens streknings-ATK blir brukt på 16 strekninger – åtte av disse i tunneler. (Kilde: Statens Vegvesen)
Ifølge rapporten reduserer streknings-ATK tallet på ulykker med personskader med 22 prosent, men virkningen er betydelig større for de alvorligeste ulykkene. Reduksjonen i tallet på drepte og hardt skadde ligger i intervallet 49 – 55 prosent. Dette er i samsvar med det man vet om fartens betydning for mer alvorlige ulykker, bemerker TØI.

Les også: Facebookgrupper advarer mot fartskontroller. Det synes ikke UP noe om ...

Også etter kamera

Streknings-ATK har ikke virkning bare mellom målepunktene. Tallet på ulykker med personskader reduseres med hele 46 prosent tre kilometer i hver retning etter målesonen. Når det gjelder drepte og hardt skadde er tallgrunnlaget for lavt til at TØI vil si noe sikkert.

- Dette tyder på at strekningsmåling har en ulykkesreduserende effekt også nedstrøms SATK-strekningene, og at det er lite sannsynlig at mange førere kompenserer for fartsreduksjonen på SATK-strekningen ved å kjøre fortere enn de ellers hadde gjort etterpå, heter det i rapporten.

Det er for øvrig etablert at effekten er like god i tunneler som på åpen vei.

Kan man virkelig miste lappen for alltid?

Må godkjennes av politiet

Etablering av nye strekninger for gjennomsnittsmåling av fart er et samarbeide mellom Statens vegvesen og politiet i det aktuelle distriktet. Alle nye strekninger må godkjennes av politiet.

- Nye strekninger kommer til fortløpende, og det er opp til regionene å bestemme hvor, har senioringeniør Anne Beate Budalen i Vegdirektoratet tidligere uttalt til Dinside.

FAKTA

 • 14 SATK-strekninger som inngår i evalueringen (én strekning kan ha SATK i én eller begge kjøreretninger)
 • Tunellene er Oslofjord-, Byfjord-, Eiksund- og Tromsøysund- og Helltunnelen.
 • De øvrige strekningene som er med i undersøkelsen er: Barkald (Rv 3 i Hedmark),Finstad (Rv 25 i Hedmark), Rosten (Ev 6 i Oppland), Harestua (Rv 4 i Oppland), Bromma (Rv 7 i Buskerud) og Dørdal (Ev 18 i Telemark).
 • De fleste SATK-strekningene har en fartsgrensen på 80 km/t og to kjørefelt.
 • Trafikkmengden var mellom 1800 og 14000 kjøretøy/døgn i førperioden (gjennomsnitt 6400).

 • TØI-rapporten finner du her.

  Kilde: Statens Vegvesen

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer