- Gjennomsnittsmålingene har stor virkning

Gjennomsnittsmålinger av fart på norske veier har svært positive resultater, ifølge TØI-rapport.

OMSTRIDT, MEN VIRKER: Etter fem år med såkalt streknings-ATK, tyder en fersk rapport fra Transportøkonomisk Institutt på at det var en god idé. Foto: STATENS VEGVESEN
OMSTRIDT, MEN VIRKER: Etter fem år med såkalt streknings-ATK, tyder en fersk rapport fra Transportøkonomisk Institutt på at det var en god idé. Foto: STATENS VEGVESEN Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De første norske strekningene med automatiske gjennomsnittsmålinger - eller streknings-ATK som det også kalles - kom i 2009. Det startet forsøksvis med E18 i Bamle i Telemark og E6 ved Dovreskogen, og siden den gang har mange flere strekninger kommet til.

På forespørsel fra Vegdirektoratet har Transportøkonomisk Institutt (TØI) gjennomført en undersøkelse for å måle effekten av streknings-ATK.

Resultatet er en grundig rapport basert på anerkjente statistiske metoder og ganske kompliserte formler - spesielt interesserte finner lenke til den nederst i saken.

- Rapporten bekrefter at strekningsvis fartsmåling er et godt virkemiddel for å redusere tallet døde og hardt skadde i trafikken, sier fagdirektør Finn Harald Amundsen i Vegdirektoratet ifølge Vegvesenets hjemmesider.

Er du av dem som tror speedometeret viser ti prosent for mye? Da bør du lese dette!

Alvorlige ulykker mest ned

Ifølge rapporten reduserer streknings-ATK tallet på ulykker med personskader med 22 prosent, men virkningen er betydelig større for de alvorligeste ulykkene. Reduksjonen i tallet på drepte og hardt skadde ligger i intervallet 49 – 55 prosent. Dette er i samsvar med det man vet om fartens betydning for mer alvorlige ulykker, bemerker TØI.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer