Peile/sjekke olje på bilen:

Gjør dette først

Å åpne panseret for å sjekke oljen er ikke vanskelig. Det er noe du må gjøre før du legger ut på bilferien.

DEN ER GUL: På de aller fleste biler er peilepinnen til oljen merket med gult. Det er helt ufarlig å trekke den opp for å sjekke oljenivået. Video: Rune Korsvoll Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En varm sommerdag med tungt lastet feriebil er belastningen på bilen mye høyere enn vanlig. I tillegg til å smøre alle de bevegelige delene, er oljen med på å holde temperaturen i motoren på et normalt nivå.

Før du drar på bilferie i sommer, er det derfor helt nødvendig at du sjekker at det er nok olje på motoren. Du må også sjekke om oljen er god nok til å tåle en langtur, uten å utsette motoren for ekstra slitasje.

Åpne panseret

Det er svært enkelt. Åpne panseret. Det er ikke farlig, selv om mange føler det. På de fleste biler sitter åpneren nede på venstre side ved pedalene. Gjør det med kald motor mens bilen står på flat mark. Har du akkurat kjørt, må du vente noen minutter etter at motoren er slått av slik at olje kan renne tilbake i bunnen av motoren.

Peilepinnen på de fleste biler er merket med gult eller oransje. Trekk den opp, tørk av med et papir, sett den tilbake på plass og trekk den opp igjen. Da vil oljenivået i motoren vises på pinnen. Nivået skal være på maks-merket på pinnen.

Ta med olje

Hvis det er på minimums-merket, mangler det mellom 0,5 og 0,8 liter olje på de fleste biler. Sjekk bilens instruksjonsbok dersom du er usikker. Eller du kan etterfylle 0,5 liter, vente noen minutter og peile oljen en gang til for å se hvor høyt nivået har steget. En boks med reserveolje kan være greit å ha med på ferieturen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer