Lading av elbil

Gladmelding til elbileiere i borettslag

Regjeringen ønsker å lovbestemme at også elbileiere i borettslag skal ha rett til å lade bilen hjemme. Men det er noen vilkår som må oppfylles.

LADING AV ELBIL: Regjeringen foreslår å lovbestemme rett til elbillading i borettslag. Foto: Bjørn Eirik Loftås
LADING AV ELBIL: Regjeringen foreslår å lovbestemme rett til elbillading i borettslag. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert

Den sterke veksten i antallet elbiler fører til økt etterspørsel etter ladeplasser. Det er regjeringens utgangspunkt for å foreslå å lovbestemme at andelseiere i borettslag skal ha en laderett.

– Seksjonseiere i eierseksjonssameier har hatt en slik rett siden forrige årsskifte, og jeg ser ingen grunn til at beboere i borettslag ikke skal ha den samme muligheten, sier kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland (H).

På den måten vil regjeringen sikre at beboere som har eller vurderer å skaffe seg en elbil kan lade selv om det ikke er et flertall for å investere i ladepunkter på generalforsamlingen.

Men noen vilkår må oppfylles, og det er blant annet at andelseieren allerede må ha rett til å parkere på borettslagets eiendom. I tillegg er det kun aktuelt for arealer som er avsatt til parkeringsformål allerede.

Økonomisk sett mener regjeringen at regningen må belastes borettslaget, men forslaget setter en begrensing på hvor mye hver enkelt andelseier kan pålegges å betale. Ifølge forlaget skal dette ligge på halvparten av folketrygdens grunnbeløp (cirka 48.400 kroner). Unntaket er hvis ladeplassen settes opp på en parkeringsplass der den enkelte har eksklusiv bruksrett, da må alle utgifter betales av den enkelte.

– Strømforbruket vil selvsagt måtte betales av den enkelte, sier Mæland.

Forslaget er sendt ut på høring med frist til 1. september.

Foreslår statlig støtteordning

Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF, sier i en pressemelding at det ikke er et sekund for tidlig.

– Dette har vi etterlyst lenge, og at lovendringen nå kommer på høring er ikke et sekund for tidlig. Men dette er ennå ikke endelig i mål. Høringsfristen er september og deretter skal regjeringen sende et forslag til Stortinget for endelig vedtak. Vi tviler på at lovendringen blir gjeldende før tidligst fra 2020, sier han.

NAF tror at dette forslaget vil bidra til å gjøre livet som elbilist enklere om du bor i et borettslag, men påpeker samtidig at det er flere tiltak som må til for å komme i mål for å sikre hjemmelading i borettslag.

Ettersom flere borettslag sliter med å ta kostnaden for å oppgradere det elektriske anlegget for å tilby lading av elbil, foreslår NAF at det innføres en statlig støtteordning for kommunene som vil hjelpe til med å bygge ut ladeplasser.

– Signalet fra regjeringen er at de vil gi økonomisk støtte til ladepunkt i borettslag, sameier og garasjelag. Dette er gode signaler, men vi venter fortsatt i spenning på om det kommer en konkret støtteordning, sier Sødal i pressemeldingen.

– Vi mener det må innføres på kjøp og installasjon av hjemmeladere, avslutter han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer